Két évszázada szentelték fel a csonoplyai templomot | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Két évszázada szentelték fel a csonoplyai templomot

200 éves jubileumot ünnepel a Mindenszentek-templom a nyugat-bácskai Csonoplyán.

Az 1819-ben épült kőtemplom felszentelésének évfordulója alkalmából ünnepi püspöki szentmisét tartottak ma délután. Az eseményen közéleti személyek, valamint a templomban korábban szolgáló papok is jelen voltak. A misét Pénzes János szabadkai megyéspüskös celebrálta.

Szinte teljesen megtelt a csonoplyai Mindenszentek-templom az ünnepi szentmisére. A templom felszentelésének 200. évfordulója alkalmából rendezett misén a falu nagy része jelen volt. Hajdú László, a falu plébánosa elmondta, ezzel a szentmisével egy egyéves rendezvénysorozatot nyitottak meg: „Ez egy szórvány közösség, így szeretnénk az elszármazottaknak egy találkozót szervezni. A gyerekek számára egy rajzpályázatot, fogalmazáspályázatot, különféle koncerteket szeretnénk ebben a templomban megszervezni az elkövetkezendő egy év folyamán.”

Minden közösség, főleg a kisebb falvak számára fontos a hagyományőrzés, annak ápolása - emelte ki Fremond Árpád a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke: „Azt hiszem, hogy nagyon fontos, hogy minden egyes kis közösségnek meglegyenek azok a dátumai, azok a fontos rendezvényei, amelyek összefogják az egész kis falut, az egész kis közösséget. Egy ilyen nagy évforduló, egy ilyen nagyszerű évforduló, mint a templomnak a 200. éves évfordulója, ilyen jellegű rendezvény.”

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke az egyház és a községbeliek kapcsolatának fontosságát hangsúlyozta: „Egy kis falu, egy pár száz magyar lelket számláló falu fel tudta mutatni, példaértékűen tudta megmutatni, hogy összefogással mire képes. Persze ebben a nagy fogyásban, amelyet most ebben a mai világban élünk, én azt érzem Csonoplya kapcsán is, hogy folyamatosan próbálja összetartani ezt a maroknyi itt maradt közösséget.”

Csonoplyán ma néhány száz magyar személy él. Vajdaság és Szerbia számos más településéhez hasonlóan innen is sokan vándoroltak ki. Az esélyt, a reményt kell megadni a szórványban - mondta az eseményen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „A hétvégi óvodákkal és annak az esélyével, hogy valamikor egyszer akár iskolabuszokkal az itteni magyar gyerekeket a közeli iskolákba szállítsuk, vagy akár Zomborba, akkor még valamilyen módon egyszer vissza lehet hozni a világot, ahhoz viszont fiatalok kellenek.”

Az ünnepi szentmisén a püspök és az aktív papok mellett a faluban korábban szolgálatot teljesített papok is jelen voltak.

Forrás: Pannon RTV