A matematikai alapfogalmak kialakítása | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

A matematikai alapfogalmak kialakítása

Dr. Tigyi Zoltánné Pusztafalvi Henriette plenáris előadásával kezdődött a Téli Egyetem második napja a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A megjelenteket dr. Pintér Krekić Valéria, a kar oktatással megbízott dékánhelyettese és De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja köszöntötték. Dr. Pintér Krekić Valéria megnyitóbeszédében elmondta, hogy a pedagógusok négy képzés közül választhattak. Ezek a zoopedagógia és környezeti nevelés alsó tagozaton, a robotok alkalmazása az oktatásban, a matematikai kompetenciák fejlesztése és a motoros kompetenciák fejlesztése mozgásos játékokon keresztül.

De Negri Ibolya kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Tanács negyedik alkalommal szervezte meg a Téli Egyetemet a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karral közösen.

– Fontosnak tartjuk, hogy a pedagógusaink folyamatos szakmai fejlődésben vegyenek részt. A Téli Egyetem arra ad lehetőséget, hogy új ismereteket szerezzenek szakmai téren. A Magyar Nemzeti Tanács 2016-ban indította el azt a programját, amely a harmadik osztályos gyermekek egy napos kirándulását foglalja magában Vajdaság területén. Azoknak az osztálytanítóknak, akik részt vesznek ebben a programban, az MNT egy ingyenes képzést biztosít a Téli Egyetemen. Nagyon örülünk, hogy 84 ilyen osztálytanító jelentkezett ezekre a képzésekre. Úgy gondolom, hogy ezek a tanítók elkötelezettek a munkájuk iránt – hangsúlyozta megnyitóbeszédében De Negri Ibolya.

Ezután dr. Tigyi Zoltánné Pusztafalvi Henriette, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar docense tartott előadást. Témája a Matematikai ismeretek tanításának lehetőségei az óvodai és iskolai nevelésben volt. Ennek során szó esett a sajátos nevelési igényű gyermekek integrált és inkluzív neveléséről, a diákok differenciált fejlesztéséről, a matematikai képességek és a kisgyermekkori mozgásfejlődés kapcsolatáról, valamint a Montessori-pedagógia alapelveiről. Az előadó bemutatta, hogy milyen eszközök segítségével alakítják ki a gyermekek számfogalmát a Montessori-óvodákban.

A Téli Egyetem kihelyezett képzéseit ma a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban és a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában tartják meg.

Forrás: Magyar Szó, 2020. január 10. 7.