Az összetartozás jegyében | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Az összetartozás jegyében

Péntek délután a magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségét megelőzően tartották meg a Kárpát-medencei Kulturális Fórumot, amelyet idén a nemzeti összetartozás és az erős nemzetek éve jegyében hirdettek meg. A rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hagyományos találkozója a Kárpát-medence területén tevékenykedő, művelődéssel foglalkozó intézmények és szervezetek számára. Az idei fórumon Erdély, Felvidék, Muravidék, Drávaszög, Észak-Macedónia, Szarajevó és Banja Luka magyarságának képviselői is megjelentek, Kárpátalja azonban ebben az évben nem képviseltette magát a rendezvényen.

A rendezvény résztvevőit Gondi Martina, a VMMI igazgatója köszöntötte. Az eseményen előadást tartott Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója, Tóth János, a Hagyományok Háza Hálózat vezetője, Hévizi Róbert, a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmai Igazgatósága Partnerségi Központjának vezetője, valamint Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal elnöke. Rajtuk kívül jelen volt még dr. Rusz Radován konzul, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Perpauer Attila, az MNT tagja és a zentai önkormányzat oktatással megbízott tanácstagja, illetve Dohorné Kostyál Zsuzsanna, az NMI Csongrád megyei igazgatója.

A fórum Szerda Balázs és Szerda Ákos zenei előadásával kezdődött, akik Arany János megzenésített soraival teremtették meg az ünnepi hangulatot.

Ezt követően a meghívott előadók bemutatták a tavalyi év eredményeit, és ismertették az idei évre vonatkozó terveiket a jelenlévőkkel. Pirityiné Szabó Judit kifejtette, hogy a 2018 és 2022 közötti időszak nemzetpolitikai célkitűzése a család, az identitás és a gazdaság köré összpontosul:

– Hangsúlyt helyezünk a családok támogatására, az identitás erősítésére és a gazdaság fejlesztésére, aminek a célja a Kárpát-medencei magyar közösségek gyarapodása.

Hozzátette, hogy a megkezdett programokat igyekeznek folytatni. Amellett, hogy a családokat segítő elemek folyamatosan jelen vannak a programjaik között, a gyerekekkel foglalkozó szakemberek szakmai fejlődését is szeretnék támogatni.

Hajnal Jenő az előadásában hangsúlyozta, hogy a kultúra hol kreativitásnak, hol sokféleségnek, hol pedig hagyománynak nevezett összetevőjét a cselekvésnek és a tudásnak kell meghatároznia. Az MNT előző évi legfontosabb eredményeinek ismertetésekor nemcsak a helyi, a magyar kisebbséget közvetlenül érintő sikereket mutatta be, de kitért az őket ért elismerésekre is:

– A Szerbiai Nemzeti Tanácsok Koordinációs Testületének újraalakulásakor ismét az MNT-t bízták meg azzal, hogy vigye az elnökségi tisztséget. Ez elismerése annak a munkának és elkötelezettségnek, amelyet nemcsak az itt élő magyar kisebbségért próbálunk megtenni, hanem minden nemzeti tanácsért az emberi és a kisebbségi jogokat figyelembe véve. Nagyon tanulságos volt az a konferencia is, amelyet a Tartományi Képviselőházban szervezett az Európai Tanács magas rangú ukrán állami szervek képviselőinek látogatásakor. Alkalmunk nyílt arra, hogy elmondjuk, hogyan látjuk a kisebbségek nyelvhasználatát, oktatását. Ez időszerű és aktuális volt az ukrán delegáció számára, aminek azt hiszem, politikai súlya is volt. Az Európai Tanács döbbenettel vette észre, hogy mi mindent mutatunk fel példaértékűen.

Miután minden előadó ismertette saját szervezetét, az elmúlt évi eredményeket és a 2020-as terveket, a résztvevőknek lehetőségük volt a hozzászólásra, illetve a személyes kapcsolatfelvételre is.

Forrás: Magyar Szó, 2020. január 25. 26. 13.