Pető-kurzus Zomborban | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Pető-kurzus Zomborban

Zenta mellett Zomborban is megszervezték az intenzív Pető kurzust.

A gyakorlatok nem csak a mozgáskoordináció javításában segítenek a pácienseknek, hanem mentális képességeikre is pozitív hatással lehetnek. A részvétel ingyenes, így egyre többen vesznek részt a programban Vajdaság több területéről is. Mozgáskoordinációs gyakorlatokat végeztek azok a személyek, akik valamilyen központi idegrendszeri károsodást szenvedtek. A Pető-kurzus keretében konduktorok segítik a betegeket motoros képességeik fejlesztése érdekében.

A képzés két hetében a felnőttek mellett gyermekek is részt vesznek a kurzuson. Kubik Anna lányával érkezett. Elmondása szerint nagyban hozzájárulnak ezek a foglalkozások gyermeke fejlődéséhez. „Fontos a lányomnak, hogy fejlődjön. Már 2016-tól az első Pető kurzustól Zentára jártunk. Sok fejlődést láttam a lányomon, a járása, az egyensúlya javul. Nagyon szeret járni a kurzusokra, jól érzi magát.”

A kurzus a személyiség rehabilitációjáról szól. A módszer nem csak gyakorlatok végzéséből áll, hanem elméleti része is van, amely során az agy működésének gyorsaságát ellenőrzik.

Pelt Ilona, a VMSZ Nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke: „Nagyon fontos, hogy a Pető-módszer eljutott ide Zomborba. Egész Nyugat-Bácska területéről tudnak érkezni, olyan betegek, akiknek szükségük van erre a kezelésre. Szeretném megköszönni azoknak, akik ezt lehetővé tették. Elsősorban a Magyar Nemzeti Tanácsnak, aki mint kiemelt programként hozta el ezt a térségünkbe és mindazoknak, akik emberként részt vettek ennek a szervezésében.”

A budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara 2014 óta végez szűréseket a vajdasági szórványban, így Zomborban is. Eddig a szűréseket követő foglakozásokat csak Zentán tartották meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel első alkalommal hozták el Zomborba. Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja: „Jelenleg 12 személlyel foglalkoznak a konduktorok, négy csoportban. Két gyermek csoportunk van és két felnőtt csoport. A két felnőtt csoportban az egyik csoport, azok jól mozgó multiplex szklerózisok, sztrók utáni állapot. A másik csoport pedig gyengébben mozgók, súlyosabban sérültek és őket próbáljuk olyan gyakorlatokkal, olyan konduktív módszerekkel kezelni, amelyeket később ők otthon is tudnak használni.”

A képzés alatt további szűréseket végeznek majd Zomborban, így még több személy tud majd bekapcsolódni a programba.

Forrás: Pannon RTV