Várhatóan öt elsős kisdiák tanul majd magyarul Maradékon | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Várhatóan öt elsős kisdiák tanul majd magyarul Maradékon

Szeptembertől várhatóan öt új elsős gyermek kezdi meg magyar nyelven a tanulást a maradéki Branko Radičević Általános Iskolában.

Halász Dániel legidősebb gyermeke magyar nyelven tanul Maradékon. Szerinte ebből számos előnye származhat: „Elsősorban a gyerek automatikusan kétnyelvű lesz és így sokkal előbb megtanulja a harmadik és a negyedik nyelvet. Ezenkívül sokkal több előnye származik abból, hogy nagyobb lehetőségei lesznek, sokkal többet utaznak, kirándulnak.”

A szerémségi szórványtelepülésen a magyar gyermekek jelenleg összevont tagozaton tanulnak.

Józsa Mónika, az iskola tanítója a kis létszámú osztályok előnyét részletezte: „Az a jó abban, hogy összevont tagozaton vannak, hogy a kevés gyerek, és mindenkivel lehet külön, egyénileg foglalkozni. Ha látom, hogy az egyik gyereknek egyik anyagrész nem megy, akkor vele azt csináljuk többet, a másikkal mást. Mindenkinek a saját hátrányosságára tudunk építeni és az által jobban megtanulja.”

Maradékon 2015-ben, közel négy évtizednyi szünet után indult újra a magyar oktatás. Az MNT a magyar kormány segítségével napközis programot is indított.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke: „A mostani iskolaévben a másodikosok és a harmadikosok fogják magyar nyelven, anyanyelvükön befejezni ezt a tanévet. Minden bizonnyal, ahogyan most a szülői értekezleten is a szülőktől hallottuk, illetve akik nagy nyitottságot mutattak erre a kezdeményezésre, szeptembertől nagy esély van arra, hogy öt tanulóval fog bővülni az intézmény. Ez arra ad majd lehetőséget, hogy az elsősök önálló tagozatban tanulhassanak.”

Az MNT támogatásával a maradéki magyar gyermekek már 2013-ban is tudtak anyanyelvükön tanulni, az iskolabusz programon keresztül ugyanis biztosítva volt számukra, hogy Újvidékre utazzanak. Most már szülőfalujukban is anyanyelvükön tanulhatnak a gyerekek.

Vicsek Annamária oktatási államtitkár: „Nagyon fontos az, hogy már most tudok arról, hogy szeptemberben mennyi gyerek várható a maradéki osztály esetében, hiszen elő tudom úgymond készíteni a terepet, hogy ez az osztály mindenféleképpen jóvá legyen hagyva. Azok a gyerekek, akik befejezik a negyedik osztályt, pedig olyan folytatást kaphatnak, ami az anyanyelvükön folytatódhat akár egy újvidéki iskolában.”

A maradéki iskola összevont magyar tagozatának jelenleg öt tanulója van.

Forrás: Pannon RTV