Plan rada i budžet MNS za narednu godinu usvojen na današnjoj sednici | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Plan rada i budžet MNS za narednu godinu usvojen na današnjoj sednici

Dosadašnji članovi Marta Petkovič i Atila Perpauer dobili nove mandate kao članovi Upravnog odbora novosadskog kolegijuma Evropa.

O ovome je takođe odlučeno danas, na zadnjoj sednici Mađarskog nacionalnog saveta u ovoj godini. Pored toga usvojen je radni i finansijski plan Fondacije Panonija za 2020. godinu. Odobrena je odluka Izvršnog odbora u vezi izbora direktora više obrazovnih ustanova.

Na sednici u ponedeljak, MNS je usvojio ne samo imenovanje članova Upravnog odbora i radni i finansijski plan za narednu godinu, već i izmenu organizacionih i klasifikacionih pravila novosadskog kolegijuma Evropa.

Plan rada i budžet za 2020. godinu Fondacije Panonija je odobren.

Planovi subotičkog pozorišta Deže Kostolanji za sledeću godinu su odobreni. Prema rečima direktora Andraša Urbana, u pozorištu su najveća briga niske plate: “Sa 30-ak hiljada dinara plate ne možete zadržati majstore pozorišta, majstore svetla i zvuka. Oni će otići. Nekonkuretni smo. Istovremeno, zbog racionalizacije smo izgubili dva radna mesta.”

Odluka Izvršnog odbora MNS u vezi procesa u izboru direktora nekoliko mađarskih obrazovnih ustanova u Vojvodini takođe je prihvaćena većinom glasova.

Manja debata se stvorila oko imenovanja direktora OŠ Šandor Petefi u Senti, tokom koje je odbor umesto dosadašnjeg direktora Žužane Urban podržao drugog kandidata, Gordana Kološa, dobitnika priznanja Učitelj godine u 2019-oj.

Gabor Gergelj Barat, član MNS, Mađarska Sloga: “Došlo je do ozbiljnih  problema i  nepravilnosti u toku rada dosadašnjeg direktora. Dok je bio direktor mamutske škole, to jest dok je bio vršilac dužnosti direktora u Petefiju. Prosvetna inspekcija je skrenula pažnju, a ministar je takođe želeo da ga smeni. Sad ako ministar želi da smeni direktora, onda je pitanje da li on uopšte treba da se imenuje?”

Ildiko Menđan Pletikosić, predstavnica opozicionog Mađarskog pokreta je mišljenja da bi na sednici trebalo da se raspravlja o stručnom programu direktora: “Problem je u tome što su to stvari koje nam dolaze u ruke, to jest koje nam direktori prenose. Ovo su relativno ograničeni radovi po broju stranica i teško je odlučiti kakvo profesionalno razmišljanje stoji iza toga.”

Na sednici MNS-a odobreni su udžbenici i nazivi ulica, a data su i mišljenja o imenovanju nekih od šefova RTV Vojvodine.

Izvor: Pannon RTV