Poklon za buduće osnovce | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Poklon za buduće osnovce

Mađarski nacionalni savet i Savez "Rakoci" poklanjaju jednu knjigu i jedan interaktivni muzički dečiji program za 1.400 mađarskih mališana u Vojvodini koji naredne godine kreću u školu.

U sredu su pokloni uručeni predškolcima u Bačkoj Topoli i Subotici.

U Osnovnoj školi Majšanski put predškolci su imali priliku da prisustvuju jednoj interaktivnoj muzičkoj predstavi, a posle toga su postali bogatiji i za jedan paketić.

Lilien Kovač: „Dobila sam jednu  lepu knjigu i jednu čokoladu. Jako sam srećna."

U periodu Adventa, kada se približava Božić, oko 1.400 mališana će dobiti paket. Mađarski nacionalni savet i Savez "Rakoci" na taj način žele da podrže porodice koje svoju decu upisuju u obrazovne ustanove na mađarskom jeziku.

Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora MNS-a: „Ovde u Osnovnoj školi Majšanski put, poklone će večeras dobiti oko 150 mališana. Dakle deca koja idu u vrtić na teritoriji grada Subotice, i to deca u starijim grupama i predškolsci. Deca u Čantaviru i Bajmoku će poklone dobiti sutra i prekosutra."

Savez "Rakoci" od 2004.godine podržava mađarsku decu u  vrtićima i u školama.

Čongor Čaki, predsednik, Savez "Rakoci": "Knjiga koju smo doneli  deci zapravo želi da skrene pažnju roditelja na činjenicu da će odluka koju treba da donesu na proleće oko toga da li će svoje dete upisati u školu na državnom  ili na mađarskom jeziku,  dugoročno odrediti sudbinu njihovog deteta. Praktično to je odluka za ceo život."

Čongor Čaki je dodao da deca koja uče na mađarskom jeziku,  mogu da neguju naše običaje i za 50-60 godina, i mogu da održe u životu mađarsku kulturu, a to je najvažnije.

Predstavnici Saveza "Rakoci" su i u Bačku Topolu došli sa poklonima. U saradnji sa Mađarskim nacionalnim savetom, u bioskupskoj sali Doma kulture, 74 predškolaca dobilo je knjigu i tablu čokolade, povodom predstojećih praznika. U zamenu za to mališani Predškolske ustanove "Bambi" su goste dočekali sa prigodnim programom i poklonima koje su sami pripremili. Ovih dana će ove pakete na tertoriji opštine Bačka Topola, ukupno dobiti 148 mališana.

Izvor: Pannon RTV