Sastanak Koordinacije nacionalnih saveta | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Sastanak Koordinacije nacionalnih saveta

Pitanja obrazovanja, informisanja i upotrebe jezika bila su u fokusu sastanka Koordinacije nacionalnih saveta u sredu u Beogradu.

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je na licu mesta rekao Pannon RTV-u da su izrečene i kritike ali i pohvale.

Na dnevnom redu sastanka Koordinacije nacionalnih saveta, kojim je predsedavala premijerka Ana Brnabić, načle su se najvažnije teme iz proteklog perioda. Govorilo se o nedostatku udžbenika, o razredima sa malim brojem učenika, o medijskoj strategiji, odnosno o nedostatcima službene upotrebe jezika. Na susretu je bilo reči i o temama vezanim za prolećnim izbore na tri nivoa.

Jene Hajnal, predsednik, MNS: „Rezimirali smo sve što smo do sada uradili i ja mislim da bilans pokazuje da smo postigli mnogo toga. Da smo mogli da sarađujemo sa nadležnim ministarstvima u mnogim stvarima koje mogu da ojačaju manjine koje tu žive, sa naše tačke gledišta mađarsku nacionalnu zajednicu, u očuvanju svog identiteta i ostanka u svojoj zemlji. Sve stvari koje su se ovde pojavile kao problem, videli smo i osetili da svi prisutni pokušavaju da ih reše.”

Koordinacija nacionalnih saveta se sastala drugi put od izbora za Nacionalne savete. Jene Hajnal je naglasio da je zadatak Nacionalnih saveta da zastupaju manjinske interese na način da nacionalne zajednice to osećaju i da žive, kako i želimo, kao punopravni građani zemlje.

Izvor: Pannon RTV