Važno je očuvanje tradicije i stvaranje porodice | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Važno je očuvanje tradicije i stvaranje porodice

Na značaj činjenica ukazao je Ištvan Pastor, na konferenciji „Vera i porodica, ostanak izvan granice" održanoj u Senti u Spomen crkvi Svete Male Tereze.
Na VIII konferenciju o demografiji, zdravlju i socijalnoj politici stigli su brojni predavači iz Mađarske i Vojvodine. Teme o kojima se govorilo su vera, rađanje dece i važnost porodice.

Ekumenskom misom otpočela je u Spomen crkvi Svete Male Tereze konferencija „Vera i porodica, ostanak izvan granice" u organizaciji društva „Eđut-let". Na VIII konferenciji o demografiji, zdravstvu i socijalnoj politici govorilo se o demografskim kretanjima, očuvanju tradicije i održanju nacije.

O značaju toga da se zdravstveno-porođajna nega odvija na maternjem jeziku govorio je Slobodan Živković. Rukovodilac odeljenja u Opštoj bolnici u Senti  smatra da je ova ustanova i  zbog toga omiljena u regionu jer svaki lekar ravnopravno govori i srpski i mađarski jezik. „U jednom takvom trenutku, kada je reč o porođaju, veoma je bitno da postoji komunikacija, razumevanje. Činimo sve da se mlada majka u tom trenutku oseća opušteno."

Suština vere i nacionalnog opstanka se prožimaju – naglasio je Laslo Kiš-Rigo. Biskup županije Seged-Čanadi podvukao je da je važno da se mađarstvo, nezavisno od granica, oblikuje u jednu zajednicu: „Opstanku mađarstva ovde i drugde, i uz opstanak mnogih drugih zajednica, je jedno od osnovnih kriterijuma, da kroz istinske vrednosti, jačajući svoj identitet, možemo da se oblikujemo kao zajednica, i da budemo zajednica u zajednicama."

Konferencija je bacila široko svetlo na probleme demografije, jer su bili prisutni  i predstavnici crkve, političari, predstavnici nevladinih organizacije i zdravstvenih radnika.

„Mogu da nastave razmenu mišljenja ne samo kroz pojedinačna gledišta, nego i kroz više gledišta na probleme demografije i socijalne politike. Znamo da ovo nije problem generacije, nego čitavo društvo želi da se to reši" rekao je Rudolf Cegledi, predsednik opštine, Senta (SVM).

Najveća vrednost mađarske vojvođanske zajednice su dete, porodica, zajednica, vera i nacija – naglasio je Jene Hajnal. Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je podvukao da je važno da se mladima koji ovde žive obezbede uslovi za ostanak.

„Nastojimo da im garantujemo osećanje sigurnosti, koje roditeljima, deci, bakama i dedama poručuje da je vredno ostati ovde kod kuće. Studentski dom „Evropa", obnova crkava, domovi učenika za srednjoškolce, stipendije... i nabrojati je mnogo" rekao je Jene Hajnal, predsednik, Mađarski nacionalni savet (Mađarska sloga).

Na važnost činjenica realnog života ukazao je Ištvan Pastor. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara uveren je da okolnosti mogu da se menjaju, može se ići u susret tokovima. Za to je mađarska zajednica u poslednjih pet do 10 godina dobar primer – naglasio je Pastor: „U realnim okolnostima, uz osipanje i sve druge činjenice, uspeli smo da ostvarimo takve stvari koje zaista nisu bile deo scenarija u životu naše zajednice. Mi smo to uneli kako bi  postalo deo životnog scenarija naše zajednice i tako izmenili realnost."

Zadatak Saveza vojvođanskih Mađara je da stvori uslove koji će biti konkurentni – nastavio je Pastor  obrazlažući svoje stavove o ostanku Mađara na rodnom tlu. Dodao je, u tom smislu važan je program razvoja privrednika i izgradnja ustanova sa ciljem očuvanja identiteta.

Izvor: Pannon RTV