Zdravi stil života se uči od obdaništa | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Zdravi stil života se uči od obdaništa

U Malom Iđošu otvoren Kazal Ovi – sportski poligon prvi takve vrste u Vojvodini. Igralište koje razvija motoričke sposobnosti je u dvorištu PU „Petar Pan".
Ostvarenje ove ideje pomogli su Humanitarna fondacija „Ovi sport" i pevačica Magdolna Ruža.


Sportskim poligonom aktivnosti u razvijanju motoričkih sposobnosti u obdaništu postaju raznovrsnije i bogatije – rekla je na svečanom otvaranju Marija Jano, direktorica Predškolske ustanove „Petar Pan". „Naše vaspitačice prošle su specifičnu sportsku obuku koju su za njih održali predavači Humanitarne fondacije „Ovi sport" kako bi što efikasnije mogle deci da prenesu osnove pojedinih sportova" dodala je Marija Jano, direktorica, Predškolska ustanova „Petar Pan", Mali Iđoš.


Humanitarnu fondaciju „Ovi sport" (Sport u obdaništu) formirao je Jene Buzanski, nacionalni sportista, član legendarne Zlatne ekipe. Fondacija važnim smatra i pružanje podrške Mađarima izvan granica – naglasila je u svom obraćanju Andrea Molnar, predsednica Humanitarne fondacije „Ovi sport"."Onaj ko je poznavao čika Jenea Buzanskog pouzdano zna da je i u svojoj poslednjoj godini života neumorno obilazio Mađarsku i naselja izvan granice i pronosio slavu Zlatne ekipe. Na samrtnoj postelji tražio je od mene da obećam, tako je rekao,  da ne zaboravim Mađare izvan granica, i da program donesem i do njih" rekla je Andrea Molnar, predsednica Humanitarne fondacije „Ovi sport".


Predaji je kao gost prisustvovala i pevačica Magdolna Ruža, a dobitnica mađarske nagrade „Mate Peter" pohađala je upravo ovo obdanište. „Mislim da je najbolje kada deca dobiju nešto što će večno ostati. Ne govoreći o tome da ovde dete stvarno može da bude slobodno i isproba hiljadu i jednu stvar" rekla je Magdolna Ruža, pevačica.


Magdolna Ruža je ovom podrškom dala primer kako se uz pomoć karijere nešto može vratiti zajednici – izjavio je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. „Važno je da oni koji to mogu, budu deo izgradnje zajednice. Posmatrajući tako, smatram da je zbog prisustva umetnice, ovo veoma važan dan" rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Čim su deca zauzela sportski poligon, predstavnici fondacije i javnog života obišli su i obdanište u Malom Iđošu, koji je nedavno dobilo novo igralište zahvaljujući programu razvoja obdaništa u Karpatskom basenu. „Važno je da je program stigao ne samo do obdaništa u centrima, već i do najmanjih, na rubu sela: i tu su igrališta. Za nas je svako mađarsko dete izuzetno važno. Svakom detetu želimo da stvorimo takve mogućnosti koje pružaju i veliki gradovi i centralna obdaništa" rekao je Jene Hajnal, predsednik, MNS (Mađarska sloga).


Jene Hajnal je dodao da se razvoj obdaništa nastavlja i dalje, jer je budućnost dece, budućnost zajednice. 

Izvor: Pannon RTV