75 година у жалости и нади – помен у Чуругу | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

75 година у жалости и нади – помен у Чуругу

Данас је обележено сећање на недужне жртве из 1944-45, испред споменика “Разапети Исус” у Чуругу, под називом “75 година у жалости и нади”.

Учеснике помена поздравиле су Јулија Телеки, једна од преживелих калварије у Чуругу и Весна Стјепановић председница Савета МЗ Чуруг. Обележавање сећања испред скулптуре “Разапети Исус” и ове године је организовало Мађарски национални савет у име српско-мађарског помирења и у име њихове родбине. У свечаном програму наступио је оркестар “Голесак” из Сенте. Помену су присуствовали и представници традиционалних цркава.

Јулија Телеки, која је преживела чурушке догађаје, имала је тек 10 месеци, када су морали да напусте свој дом. “Истерали су нас 23. јануара. Не само да су убили мог оца, него су нас протерали из наше куће. Постали смо бескућници, затворили нас у концентрациони логор, ово се не може поништити, мора се запамтити, увек се мора памтити.”

Пристигле учеснике помена поздравила је и Весна Стјепановић, председница Савета МЗ Чуруг. “Због свих тужних догађаја из прошлости, МЗ Чуруг је сматрала потребним да се подигне овај споменик, да се тако нешто никада и нигде више не понови.”

Чуруг је данас симбол помирења, где се Срби и Мађари заједно сећају, био је то дугачак и тежак пут – рекао је Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета. “Помирење говори о томе, као што је данас и време допринело, да се можда душе полако почињу смиривати, душе потомака, свих нас и ових недужних погубљених људи овде. Време треба да говори о будућности, а будућност о младима, а младима остаје да сачувају сећање као историјску прошлост.”

Писмо мађарског амбасадора у Београду Атиле Пинтер упућено присутнима прочитао је Габор Палинкаш, секретар Амбасаде Мађарске у Београду. Захваљујући српско-мађарском историјском помирењу можемо данас да славимо – чуло се из писма. “Гледајући у будућност, не можемо имати други циљ осим да мађарско-српски односи доминирају сарадњом а не сукобима. Али да бисмо то постигли, морамо се што више упознати, како бисмо избегли понављање прошлости.”

Иштван Пастор је у пригодном говору рекао: ако питате некога откад стоји овде скулптура “Разапети Исус”, вероватно неће знати тачан одговор. Узгред, ово је уједно и историјски датум помирења Мађарске и Србије, изјавио је председник СВМ. Он је додао да је то можда зато што творци мађарске политике памћења у Војводини нису сматрали да је то питање са њихове идеолошке стране, да би то учинили делом јавног размишљања. “Желео бих да вас подсетим да је 26. јуна 2013., код овог споменика започето сећање са црквеним опелом. Мађари из свих делова Војводине овде су се заједно молили за невино страдале жртве, предвођени Јаношем Пензешом суботичким бискупом и Ласлом Неметом зрењанинским бискупом. После 69 година, коначни обред је дат по уредби Цркве. Сећање на масовна убиства 1944-45 и злочинима над Мађарима, који су овде живели, део је сећања војвођанских Мађара. Наша дужност је да сачувамо сећање на жртве.”

У знак историјског српко-мађарског помирења 2013. године Јанош Адлер, председник Мађарске и Томислав Николић,  тадашњи председник Србије, заједнички су се поклонили пред спомеником невиним жртвама у Чуругу. Овогодишњи помен у Чуругу завршен је постављањем венаца и паљењем свећа.

Извор: Pannon RTV