Поздрављам Вас | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Драги посетиоци!

Поздрављам Вас на званичној веб-презентацији Националног савета мађарске националне мањине, који представља непосредно изабрану самоуправу Мађара у Србији, челно тело културне аутономије, посредством којег мађарска национална заједница у Србији остварује своје колективно мањинско право на самоуправу у областима културе, образовања, јавног информисања и службене употребе језика и писма, који предузима кораке да – без обзира на историјске токове – мађарска заједница у Војводини пронађе себе, пронађе свој дом. Овој, скоро деценију дугој потрази је од 1999. године можда најважнији чинилац Мађарски национални савет. Средиште интересовања и делатности савета чини целокупност мађарске заједнице у Војводини и то из аспекта широке палете разних стручних, географских и локалних атрибута и са својом свеобухватношћу идеја и жеља. У делокруг националног савета спадају сва она питања која могу помоћи припадницима мађарске заједнице на овом простору да се остваре и пробију, а младе поспешују да своју срећу пронађу у свом завичају. У овим напорима нам највећу подршку пружа матична држава: Мађарска.

Национални савет мађарске националне мањине броји 35 чланова, укључујући председника и чланове извршног органа: Извршног одбора који броји пет чланова укључујући председника. Има стручну службу која помаже рад савета, као и сталне одборе за области културе, образовања, јавног информисања и службене употребе језика и писма који сваки броји 17 чланова без председника. Савет неопходна финансијска средства за свој рад остварује из републичког и покрајинског буџета, као и из буџета јединица локалних самоуправа и из донација.

Сматрамо да је једини проходан пут ка обнови наше заједнице у проналажењу и савесном извршавању заједничких задатака, и у стварању консензуса. Као што се ни звук не шири у безваздушном простору, тако и наш глас да би се ширио захтева да буде окружен јавним животом, а уз њега и примерено и стабилно држање свих чинилаца наше заједнице.

У Суботици, мај 2017. године

Мр Јене Хајнал,

председник Националног савета мађарске националне мањине