A magyar szórvány napját ünneplik Vajdaságban | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

A magyar szórvány napját ünneplik Vajdaságban

Az MNT kerekasztalt tartott a vajdasági kisközösségek helyzetéről

November 15-e Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napja egyben a magyar szórvány napja is 2015 óta. A Magyar Nemzeti Tanács az ünnepet beemelte a vajdasági magyarság jeles napjainak sorába, és másodízben szervez a VMMSZ-szel közös kerekasztalt a szórványközösségek megtartására és megerősítésére irányuló stratégiákról.

Az ünnepséget idén a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban rendezték meg kedden délután. A program keretében felléptek a hosszú idő után újból megszervezett Dél-bánsági Tábor kis táncosai, így Udvarszállás, Székelykeve, Torontálvásárhely és Hertelendyfalva fiataljai, továbbá a doroszlói hagyományőrző néptáncegyüttes és a gombosi Szent László kórus.

Ünnepi köszöntőt mondott mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. A politikus beszédében kiemelte, az MNT célja, hogy a délvidéki magyarság újra megtalálja és megerősítse önmagát a szülőföldön, ebben az otthonkeresésben pedig a közösség egyedüli vértje az anyanyelv és a kultúra.

Nemzeti közösségünk megújhodásában az egyedüli járható utat a közös feladatok megtalálásában, a közmegegyezés kialakításában találhatjuk meg – fogalmazott a magyar szórvány napja alkalmából mondott beszédében Hajnal Jenő. Hozzátette: kisebbségi létünk romlásának egyik alapvető oka a fiatalok tömeges elvándorlása és a pénztelenség, ami szórványban még inkább érezteti hatását. A délvidéki magyarság jövője intézményeiben, mindenekelőtt az iskolában dől el – jelentette ki az MNT elnöke. A nemzeti tanács éppen ezért hozta létre ösztöndíjprogramjait, beiskoláztatási és iskolabusz projektjeit és fektet egyre nagyobb hangsúlyt a szórványtelepülések óvodáinak és iskoláinak korszerűsítésére és támogatására.

A műsort kerekasztal-beszélgetés követte, amelynek témája a szórványközösségek megtartására és megerősítésére irányuló stratégiák, cselekvési tervek: a közoktatás, a tájékoztatás, a művelődés és az anyanyelvhasználat egymást erősítő, kiegészítő komplex programjai voltak. Bevezető előadást tartott dr. Bodó Barna neves erdélyi szórványkutató, aki szerint a szórványlét nem jelenthet csökkentértékűséget, a szórványban élők nem szorulnak gondoskodásra, de nemzettársaik felelőssége az intézményi háttér fejlesztése, hogy lehetőséget teremtsenek az identitás megőrzésre az otthonteremtésre.

A kerekasztal további részvevői: Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Nyilas Leonov Anita, a Tanács alelnöke, dr. Szőke Anna néprajz- és szórványkutató, óvodapedagógus, Bodzsoni István, a Pannon Rádió és Televízió igazgatója, Talpai Sándor, a Kisoroszi Szórványközpont vezetője, valamint a Petőfi Sándor Program vajdasági ösztöndíjasai képviseletében Cs. Tóth Gabriella és Varga Anett. A beszélgetést Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke vezette.

Forrás: www.vajma.info