Kétnapos óvodapedagógus képzést szerveztek Zentán és Adán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Kétnapos óvodapedagógus képzést szerveztek Zentán és Adán

A zentai tanfolyam témája a korai intervenció, míg az adai óvodapedagógusok a néptáncmódszertan területén fejleszthették tudásukat.

Ágoston Ottilia már 20 éve dolgozik óvónőként. Szerinte a képzés során alkalma nyílik olyan technikák elsajátítására, amelyek segítik a kommunikációt. „A munkám folyamán nagyon fontos szempontnak tekintettem a szülők, a család és az óvoda, óvónők közötti szoros kapcsolat kialakítását.”

A zentai továbbképzést Perpauer Atilla a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke nyitotta meg. Elmondta, a továbbképézést a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében szervezték.

Adán a néptánc oktatásán keresztül próbáltak közelíteni módszertani kérdésekhez. Sóti Éva, óvodapedagógus, Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény, Ada: „Ezeket a játékos formákat fel tudjuk használni akár matematikára, zenei nevelésre, vagy beszédkészség fejlesztésére, tehát egyenes úton tudjuk a gyerekek mozgását fejleszteni, és néptánc-előkészítő gyakorlatokat végzünk.”

Kisimre Szerda Anna néptáncpedagógus szerint az általa tanított tánccal kapcsolatos módszertan leginkább az óvodás korú és az általános iskola alsó tagozatába járó diákok számára hasznos. „A gyakorlatban alkalmazom, és nagyon hasznosnak találom, egyébként is mindig mondják, hogy a tánc és a játék nagyon fejleszti a gyerekeket. Már évtizedek óta kapjuk ezeket a visszajelzéseket.”

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, a pénteken és szombaton zajló képzésre a helyieken kívül Szabadkáról, Csantavérről, Csókáról és Magyarkanizsáról is érkeztek óvópedagógusok. „Minden témát öt szakember dolgoz fel, hiszen ők már az elmúlt évek folyamán egy hosszabb továbbképzésen vettek részt Budapesten, ahol egyetemi oktatók, tanárok dolgozták ki a mi szakembereinkkel, a mi óvópedagógusainkkal ezeket a témákat.”

Jerasz Anikó hozzátette, hasonló képzés szeretnének szervezni a közeljövőben Nagykikindán és Óbecsén is. A zentai képzésen 21 óvodapedagógus vett részt, az Adán megtartott foglalkozásokon pedig 23 óvónő volt jelen.

Forrás: Pannon RTV