Petkovics: Mindenki előtt nyitva áll a továbbtanulás lehetősége | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Petkovics: Mindenki előtt nyitva áll a továbbtanulás lehetősége

Tájékoztató körútján a hazai továbbtanulást népszerűsíti az MNT

Tájékoztató jellegű szülői értekezletet tartott a Magyar Nemzeti Tanács a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban, ahol az ösztöndíjprogram mellett az újvidéki Európa Kollégium ajánlataival és a magyar nyelvű felvételi lehetőségével is megismerkedtek a harmadik osztályos középiskolások és szüleik. Az MNT munkatársai a következő egy hét alatt minden magyar tannyelvű középiskolába ellátogatnak, hogy népszerűsítsék a szerbiai felsőoktatási kínálatot és a nemzeti tanács programjait.

A Magyar Nemzeti Tanács mindent megtesz azért, hogy a külföldi továbbtanulás helyett arra ösztönözze a fiatalokat, hogy a szülőföldjükön végezzék el felsőfokú tanulmányaikat – nyilatkozta a sajtónak Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Biztosságának tagja, korábbi földrajztanár. A nemzeti tanács a középiskolák harmadik osztályos tanulói számára ingyenes szerb nyelvtanfolyamot szervez július 3-a és 21-e között, ezt követően felvételi felkészítő tanfolyamot indít, hogy megkönnyítse a szerbiai tanintézményekbe való bejutást, az elsőévesek pedig megpályázhatják az átlagosan havi 130 eurós ösztöndíjat, később pedig a demonstrátori, majd a Várady kiválósági ösztöndíjakat is.

Az első évben tíz hónapon keresztül átlagosan 15 600 dináros támogatásban részesülnek az ösztöndíjasok, ami függ a családi helyzetétől, a felsőoktatási intézmény és a lakhely közötti távolságtól és egyéb feltételektől. „Amennyiben Újvidéken tanul az egyetemista, ott a kollégiumi költségek havonta 1860 dinárra rúgnak, az étkezés az egyetemi menzán nagyjából 6000 dinár havonta, ha a buszbérletre nem költ a gólya, hiszen néhány percnyi séta vagy bicikliútnyi távolságban van az egyetemi város a kollégiumtól, úgy az 5-6000 dináros zsebpénzt félre is tudja tenni” – összegezte a legáltalánosabb példát az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja. Hozzátette: „Tudomásunk szerint van olyan egyetemista, akinek kizárólag ez az ösztöndíj tette lehetővé a továbbtanulást.”

A szülők kérdései elsősorban a felvételi lehetőségekre és az ösztöndíjakra vonatkoznak – nyilatkozta Petkovics Márta a Vajdaság Ma hírportálnak. „Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy Vajdaságban magyar nyelven is felvételizhetnek bármely egyetem bármely karára, a jogtudományi kart kivéve, éppen emiatt fontos az, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalokat és szüleiket idejében tájékoztassuk a lehetőségeikről” – hangsúlyozta Petkovics Márta.

A kampány eredményeit egyéni visszajelzések alapján tudja megbecsülni az MNT – válaszolta a szakember arra a kérdésre, hogy milyen hatásai voltak eddig a közel egy évtizede futó tájékoztató előadássorozatnak. „Észak-Bácskára a legjellemzőbb, hogy a fialok külföldre mennek továbbtanulni a középiskola elvégzése után, de mindenhol szükség van a közvetlen tájékozódás lehetőségének biztosítására” – mondta Petkovics Márta. Hozzátette: az MNT felsőoktatási programjainak hála mára minden vajdasági magyar fiatal előtt nyitva áll a továbbtanulás lehetősége.

Forrás: www.vajma.info