Rákóczi Szövetség - Gólyahír program | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Rákóczi Szövetség - Gólyahír program

Támogatást kaptak a nyugat-bácskai szülők a Rákóczi Szövetség jóvoltából.

A szervezet kezdeményezésének célkitűzése, hogy a külhoni magyar családokat a lehető leghamarabb, már gyermekük megszületésekor megszólítsa a Szövetség. Ezúttal minden érintett család átvehette az Első Könyvem című babanaplót Bezdánban.

A Rákóczi Szövetség Gólyahír programja, az idén világra jött kisbabák szüleit szólítja meg. A babanaplóban egyebek között versek, mesék kaptak helyet, valamint a babák életének jelentősebb eseményeit jegyezhetik fel benne a szülők.

Kiss Laura, Bácsgyulafalva: „Még nem sikerült belelapozni a naplóba, de reméljük, hasznomra válik, mivel nem első gyermekem, úgyhogy mindig jól jön pár tanács.”

A családtámogatás átadásának lebonyolításában a Magyar Nemzeti Tanács segítette a Rákóczi Szövetséget.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Már a második évben mondhatjuk azt, hogy a fiatal családoknak, akiknek kisbabáik vannak, egyfajta üzenetet próbálunk sugallni a Rákóczi Szövetséggel közösen, hiszen ennek a programnak az a célja, hogy a családok felé közvetítsék, hogy a közösség, a Rákóczi Szövetség, az MNT, az anyaország várta születésüket.”

A tavalyi év második felében, mintegy 250 babanaplót osztottak ki a fiatal szülőknek, 21 önkormányzatban, amely közel 40 települést foglal magába.

Csáky Csongor, elnök, Rákóczi Szövetség, Budapest, Magyarország: „Ha ennek a babanaplónak a tartalmát nézzük, és ha belelapozunk ebbe a könyvbe, akkor azt lehet látni, hogy vannak olyan elemei amiket minden babanaplóban megtalálunk, hogy hány kilóval született az újszülött, milyen hosszú, milyen színű a szeme, van-e haja vagy nincs. De ugyanakkor vannak olyan elemei ennek a babanaplónak, amelyek speciálisak.”

A program Vajdaságban olyan szórványmagyar területeket céloz meg, ahol a kultúra, a hagyomány ápolására kevesebb lehetőség nyílik, továbbá ahol magyarnak lenni, magyarként megmaradni nagyobb kihívást jelent a tömbmagyarsághoz tartozó községekhez képest.

Forrás: Pannon RTV