Esély az itthon maradásra | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Esély az itthon maradásra

Öt településen több mint száz középiskolás vesz rész az MNT ingyenes szerb nyelvi felzárkóztató tanfolyamán.

Idén összesen több mint száz középiskolás diák vesz részt a Magyar Nemzeti Tanács által a középiskolák harmadik osztályát befejező fiatalok számára meghirdetett ingyenes szerb nyelvi felzárkóztató tanfolyamán, amelyet az első két hétben öt településen, Magyarkanizsán, Szabadkán, Temerinben, Topolyán és Zentán tartanak meg párhuzamosan, a harmadik héten pedig az összes résztvevő együtt fejlesztheti nyelvtudását az újvidéki Európa Kollégiumban.

– A Magyar Nemzeti Tanács szerb nyelvi felzárkóztató tanfolyama, amelyet a középiskolák harmadik osztályát befejező fiatalok számára hirdettünk meg, idén is három hétig tart, és összesen nyolcvan órát ölel fel. A képzésre ebben az évben is több mint százan jelentkeztek. Az első két hétben a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában, a temerini Kókai Imre Általános Iskolában, a topolyai Dositej Obradović Gimnáziumban és Közgazdasági Iskolában, valamint a zentai Emlékiskolában folyik majd a munka – mondta el lapunknak nyilatkozva Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, aki hétfőn a zentai Emlékiskolában nyitotta meg a felzárkóztató tanfolyamot. Hozzátette, a jelentkező diákok néhány nappal ezelőtt szintfelmérésen vettek részt, amelynek köszönhetően az oktatók betekintést nyerhettek abba, milyen szintű nyelvismerettel rendelkeznek, és ez alapján kezdő, illetve haladó csoportokba sorolták be őket.

– A szintfelmérés során elért eredmények alapján összesen nyolc csoportot alakítottunk ki, amelyek közül hat kezdő, kettő pedig haladó szintű – tudtuk meg az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökétől.

– Szabadkán egy kezdő és két haladó, Zentán két kezdő, Magyarkanizsán, Topolyán és Temerinben pedig egy-egy kezdő csoportban folyik majd a munka, amelynek során a tanárok ezúttal is az Azbukum Szerb Nyelvi és Kulturális Központ tankönyvét fogják használni, amely kifejezetten a szerb nyelv környezetnyelvként való oktatását hivatott segíteni. A képzés elsősorban a funkcionális nyelvhasználat fejlesztésére épül, a célja a diákok nyelvtudásának felszínre hozása, illetve szókincsének bővítése, ugyanis azt szeretnénk, ha a résztvevők a felzárkóztató tanfolyam befejeződése után bátrabban használnák a szerb nyelvet, és ezáltal elhárulnának előlük azok a nyelvi akadályok, amelyek esetleg meggátolhatják őket abban, hogy az itthoni továbbtanulás mellett döntsenek. A képzéssel tehát, csakúgy, mint a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjának egyéb elemeivel, az a hosszú távú célunk, hogy megpróbáljuk itthoni továbbtanulásra ösztönözni a vajdasági magyar középiskolás fiatalokat. Ezért is dolgoztuk ki olyan módon a képzés programját, hogy a harmadik héten már az összes résztvevő fiatal számára egységesen az újvidéki Európa Kollégiumban, illetve az annak közelében található József Attila Általános Iskolában szervezzük meg az órákat – magyarázta Jerasz Anikó, aki elmondta, a fiatalok visszajelzései minden évben rendkívül pozitívak a tanfolyam kapcsán, ugyanis valamennyien rendkívül sokat fejlődnek a három hét alatt, önbizalmat szereznek, aminek köszönhetően a későbbiekben sokkal bátrabban szólalnak meg szerb nyelven, és ez értelemszerűen nagymértékben megkönnyíti az érvényesülésüket is. Hozzátette, a résztvevők számára emellett igen sokat jelent az is, hogy megismerkedhetnek az Európa Kollégiummal és az újvidéki egyetemista léttel, illetve sok esetben olyan barátságokra is szert tehetnek a tanfolyam ideje alatt, amelyek a későbbiekben is meghatározóak lesznek számukra.

A Magyar Nemzeti Tanács illetékesei a mostani felzárkóztató tanfolyam mellett, amely a középiskolák harmadik osztályát elvégző fiatalokat célozza meg, szeptemberben ismét megszervezik a szerb nyelvi felzárkóztató tanfolyamot azon fiatalok számára is, akik idén kezdik meg a felsőfokú tanulmányaikat.

– A szeptemberi tanfolyamunk azoknak a fiataloknak szól, akik az itthoni felsőoktatási intézmények valamelyikében kezdik meg a tanulmányaikat. Ez a kéthetes tanfolyam mindig szeptember elején kerül megrendezésre az újvidéki Európa Kollégiumban, és maguk az órák is a kollégiumban, illetve a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban zajlanak. Ez a tanfolyam is nyolcvan órát ölel fel, tehát igen intenzív képzésről van szó, délelőtti és délutáni órákkal egyaránt. Az azonban mind a júliusi, mind a szeptemberi tanfolyamunk kapcsán elmondható, hogy igyekszünk teljesen szabad kezet adni az oktatóknak, így az órákat nem feltétlenül kell az adott intézmény falain belül megtartaniuk, hanem választhatnak hozzájuk egyéb olyan környezetet is, amely esetleg még inkább hozzájárulhat a munkájuk eredményességének növeléséhez – fogalmazott a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

A Magyar Nemzeti Tanács által, a niši Biznis Akademija közreműködésével életre hívott szerb nyelvi felzárkóztató tanfolyam a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

Forrás: Magyar Szó