Ezerötszáz beiskolázási csomag | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Ezerötszáz beiskolázási csomag

Jerasz Anikó: A múlt tanévben 270-en utaztak iskolabusszal

Idén szeptember elején is várja a leendő első osztályos nebulókat az MNT beiskolázási csomagja, amelyben a kisdiákok megtalálhatnak minden olyan eszközt, ami a zökkenőmentes iskolakezdéshez szükséges. A kis koffer, amelyet az MNT és bizottságainak tagjai adnak majd át a diákoknak, tartalmazza többek között a gazdagon felszerelt tolltartót, a rajzfelszerelést, a füzeteket és a vonalzókészlet is. Nagy segítség ez a szülőknek, hiszen az iskolatáskán és a tankönyveken kívül a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagja mindent magában foglal, amire az elsősöknek szükségük lehet. Erről, valamint az általános iskolákat, és iskoláskor előtti intézményeket érintő programokról kérdeztük Jerasz Anikót, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökét.

– A Magyar Nemzeti Tanács elkezdte feltérképezni azokat az adatokat, amelyek a leendő elsősökre vonatkoznak. Az, hogy idén hány elsős diákra számítanak egy-egy intézményben, kulcsfontosságú annak érdekében, hogy elkészíthessük a beiskolázási csomagokat. A beiskolázási csomagokat nyolcadik alkalommal osztják ki a Magyar Nemzeti Tanács képviselői, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága, és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából. Várhatóan, csakúgy, mint az előző évben, megközelítőleg 1500 csomag kiosztására kerül sor 71 oktatási intézményben. A nagyjából ötezer dinár értékű csomag kinézetét és tartalmát két éve változtattuk meg, ekkor került bele a betűkirakó, amire nagy szükség van az első osztályban, valamint ebben az évben egy meglepetéskönyvvel tovább bővítjük a csomag tartalmát. A kis koffer formájú csomagnak nagyon örülnek a gyerekek, hiszen ez is jelzi azt, hogy az elsősök különleges útra indulnak, elindulnak az oktatás, a tudás útján, amihez az MNT ezt a csomagot útravalóként adja. Szeretnénk felhívni a szülők figyelmét arra, hogy az iskolatáskán és a tankönyveken kívül ne vásároljanak a gyerekeknek iskolai tanszereket, hiszen a csomagban benne lesz minden iskolakezdéshez szükséges eszköz – nyilatkozta a beiskolázási csomagokról a végrehajtó bizottság elnöke.

A Magyar Nemzeti Tanács együttműködik a budapesti Rákóczi Szövetséggel is, amely 2013 óta valósít meg programokat Vajdaságban.

– A mostani elsősök több támogatásban és odafigyelésben részesülnek, amiben az anyaországi Rákóczi Szövetség is a segítségünkre van. Ők azokat a gyerekeket és szülőket szólítják meg, akik olyan község területén élnek, ahol a magyar lakosság száma 30 százalék alatt van. Huszonegy község 40 településéről beszélünk ebben a kategóriában. Azok az iskoláskor előtti gyerekek, akik magyar nyelvű óvodába jártak, tavasszal már megkapták a Rákóczi Szövetség iskolakezdési csomagját, és amennyiben magyar nyelvű általános iskolában kezdik meg az elsőt, ők ősszel 10 ezer forintos egyszeri támogatásban is részesülnek.

Folyamatosan odafigyelünk a magyar nyelvű oktatás megmaradására, ezt a célt szolgálja többek között a napközi és az iskolabusz-programunk is. Az iskolabusz-programunkat 2010-ben indítottuk el, az igények alapján több önkormányzat területén. A múlt tanévben ennek keretében 12 önkormányzatból 270 diák és óvodás korú gyermek utazott a magyar nyelvű oktatási intézményig, ahol az oktatás folyik. Szeretnénk az igények alapján tovább bővíteni ezt a hálózatot is – fejtette ki Jerasz Anikó, aki a napközis programról is beszélt lapunknak.

– A magyar nyelvű oktatás megmaradását szolgáló programunk egyike a napközis program, amelyet eddig öt iskolában működtettünk, főleg az újvidéki általános iskolákat érintve. Ezekben az intézményekben 2011 óta működik a napközis foglalkozás, ahol a szülők kérésére külön tanítónéni/tanítóbácsi foglalkozik a gyerekekkel a tanítás ideje előtt és után. A szülők fogalmazták meg felénk ezt a kérést, hiszen ebben a térségben több inger éri a gyerekeket szerb nyelven, gyakoribb a vegyes házasság is, így hatékonyabb, ha az iskola berkein belül foglalkoznak a gyerekekkel, és az iskolai feladatokkal.

A tavalyi évben egy soha nem látott iskoláskor előtti fejlesztési program kezdődött a Délvidéken a Magyar Nemzeti Tanács óvodafejlesztési programja keretében, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából. A program nemcsak az iskoláskor előtti intézmények felújítását célozta meg, hanem a humán erőforrás továbbképzésére is figyelmet fordított.

– Számtalan intézményt újítottunk fel különböző módon, játszótereket alakítottunk ki, valamint az óvónők is több helyszínen vehettek részt hasznos továbbképzésen. A magyar nyelvű iskoláskor előtti intézmények egy megközelítőleg 130 ezer dinár értékű játszósarkot kaptak, amely a szórványközpontok esetében 230 ezer dinár értékű volt. Összesen 135 magyar jellegű játszósarkot adtunk át, ezek mindegyike tartalmazott társasjátékokat, könyveket, bábfelszereléseket. Ennek a programnak is lesz folytatása – mondta a tavalyi fejlesztésekről Jerasz Anikó, aki kifejtette, hogy az általános iskolákról sem feledkezik meg a Magyar Nemzeti Tanács.

– Két oktatási pályázatot jelentettünk meg a 2018-as évre vonatkozóan, a kiemelt, és nem kiemelt jelentőségű intézmények számára, amellyel elsősorban az iskolák eszközbeszerzéseire vonatkozó igényét támogattuk. A nem kiemelt jelentőségű intézmények esetében 1,8 millió dinár volt a keret, és 29 intézményt tudtunk támogatni. A kiemelt jelentőségű intézményeknek 2,7 millió dinár volt a keret, és 36 intézményt részesítettünk támogatásban. Ezek a pályázatok a zeneiskolákra is vonatkoztak. Lehetőségeinkhez mérten minden évben meghirdetjük ezeket a pályázatokat, hiszen nagy az igény rájuk, és tudjuk, hogy az iskoláknak minden segítségre szükségük van. A pályázati kiírásaink mellett a vakáció megkezdése előtt könyvcsomagokkal, házi olvasmányokkal támogattuk az általános iskolák könyvtárainak eszközállományát. Ez csak egy töredéke azon programoknak, amelyekkel a gyermeket várjuk, és ehhez hasonló programokkal készülünk a következő tanévre – emelte ki Jerasz Anikó.

Forrás: Magyar Szó