Közös múltunk és sorsunk | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Közös múltunk és sorsunk

A nagy háború hősei előtt tisztelegtek a bácskossuthfalviak

Az I. világháború és a korabeli társadalmi viszonyok széles körű feldolgozását bemutató könyvvel emlékezett Bácskossuthfalva a nagy világégésben részt vett hőseire, a helyi Monográfia Helytörténeti Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közreműködésével.

A kötet ismertetése előtt a hétvégén megemlékezést tartottak a közelmúltban felújított Hősi emlékműnél, ahol a csókai II. Rákóczi Ferencz férfikórus előadásában elhangzott a Himnusz, majd Móricz Árpád református, Nyúl Zoltán baptista és Tóth József katolikus lelkész mondott fohászt. A tisztelet virágait a Magyar Nemzeti Tanács nevében Hajnal Jenő elnök és kísérete helyezte el, illetve a VMMI, Bácskossuthfalva helyi közössége, a Monográfia Helytörténeti Egyesület és a Papp Pál cserkészcsapat is koszorúzott. Nemes Lajos Győző trombitán előadott Takarodó szólója után az emlékezők az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központba vonultak.

A Közös múltunk és sorsunk, A nagy háború emléke Bácskossuthfalván 100 év távlatából című kiadványt Molnár Tibor sorozatszerkesztő méltatta elsőként. Beszédében elárulta, hogy a VMMI az I. világháború egy-egy településre vonatkozó emlékeket összefoglaló kiadványt tervez megjelentetni a közeljövőben. Ennek a sorozatnak az 1. kötete a szabadkai történéseket dolgozza fel. Érdekesség, illetve a bácskossuthfalvi helytörténészek dicsérete, hogy a sorban 2.-ként tervezett összefoglaló készült el előbb.

A kötet első, Út a pokolba című részéről Nagy Tibor történész beszélt. Ebben összefoglalta az I. világégés nemzetközi és balkáni előzményeit. Utalt arra, hogy a kisemberek nézőpontjával elsősorban a helytörténészek foglalkoznak, így szerzőtársaival az „egyszeri” falusi embernek kívánnak emléket állítani, azoknak a hétköznapi hősöknek, akik túlélték a háborút, illetve azoknak, akik hősi halált haltak a hazájukért. Nemes Károly a szerb hadifogságot is megélt dédnagyapja naplóját mutatta be, Az életünk cérnaszálon függött címmel. A könyvbemutatón hallhattuk, hogy a kézzel írt füzet tartalma Fehér M. Mária gondozásában már korábban nyilvánosságra került, és eljutott már egészen a budapesti sajtóorgánumokig. A most megjelent kötetben részletesen elemzi annak tartalmát. A bemutató alkalmával Kotek Szabolcs szólt röviden a hallgatóságához. A szerző a háború demográfiai hatásait kutatta, egyebek mellett elemezve a házassági és a születési anyakönyvi adatokat. Ismertette, hogy a feljegyzésekben 138 hősi halottról lehet olvasni, de a bizonyítékok alapján mindeddig 308-at tartanak nyilván. Ugyanakkor azoknak a számát nem lehet megállapítani, akik önszántukból nem tértek haza falujukba, mert máshol alapítottak családot. A Monográfia Bizottság 25., jubileumi kötetének egyik szerzője, illetve felelős kiadója, Papp László elárulta, hogy a könyv ötlete 4 évvel ezelőtt született meg, és a témát akkor osztották fel egymás között szerzőtársaival. Saját írásának a címe Száz év után hazatérnek, ebben az 1918. év gazdasági állapotát, a bácskossuthfalvi és pacséri hadikórház vagy például a falubeli harangok történetét is elemzi, illetve arra igyekszik rámutatni, hogy az akkor élt emberek viszontagságai, kálváriája szorosan összefügg a mai falubeliek sorsával, egyik következik a másikból. A kiadvány szerkesztője, Besnyi Károly a könyvbemutatón elárulta, hogy áldozatként csak azokat a neveket tüntették fel, amelyek cáfolhatatlanul bizonyíthatóak. Összefoglalójának a címe: Mire a levelek lehulltak – a katonák nem értek haza, ebben első lépésben Kasza Károly frontharcos levelein keresztül közelíti meg a témakört. Fotódokumentációjában számba veszi a korabeli tárgyi emlékeket, képeket, levelezőlapokat, továbbá összefoglalja a falu első világháborús emlékművének a történetét is. Mindezt azért, hogy szavai szerint: „az utókornak legyen tiszta vizű kútja a korabeli eseményekkel kapcsolatban”. A könyvbemutatón Gondi Martina, a VMMI igazgatója mondott köszönetet a könyv megjelenésében közreműködőknek, majd a csókai férfikar után Török Noémi népdalénekes zárta a bácskossuthfalvi hősöknek emléket állító kötet bemutatóját.

Forrás: Magyar Szó, 2018. december 27. 14.