Kettővel több nemzeti tanács működik Vajdaságban | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Kettővel több nemzeti tanács működik Vajdaságban

Az új nemzeti tanácsok képviselőit fogadta Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár. Az együttműködésről, a további támogatásokról és tervekről volt szó.

Eddig is jó volt az együttműködés a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárság és a nemzeti tanácsok között, ezt szeretnék jobban elmélyíteni, hangzott el a találkozót megelőző sajtónyilatkozatokban. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Nagyon jó volt az együttműködésünk az elmúlt időszakban, és bízom abban, hogy ezen a megbeszélésen ennek a folytatásáról tudunk majd beszámolni, hiszen semmilyen olyan dologról nem tudunk beszámolni, amely az elmúlt időszakban negatív lett volna, illetve ne valósult volna meg.”


Nyilas Mihály elmondta, az idei költségvetés a nemzeti tanácsok számára ugyanakkorra támogatást irányoz elő, mint tavaly. Ezt már az első átütemezéskor növelni szeretnék. Nyilas Mihály, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár: „Közben persze szembesültünk azzal, hogy kettővel több nemzeti tanács működik már Vajdaság területén, tehát mindenképp fontolóra kell venni a költségvetés következő módosításakor, hogy ez az összeg még növekedjen, hiszen több nemzeti tanács pénzelését, támogatását kell a tartománynak megoldania.”


Az illetékes titkár ismertette azokat a procedurális változásokat is a nemzeti tanácsok képviselőivel, amelyeket a kisebbségi törvény változása hozott. Lulić Emil, jogi szakmunkatárs, MNT: „Valójában a törvények végrehajtása. Mindennek van vetülete, ami a tartományi finanszírozást érinti. Ez egy specifikus változása a hatásköröknek, főleg az itteni felügyeleti ellenőrzését, tehát minden ilyen apróbb változást.”


A tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárság a 2019-es évi költségvetésében 60 millió dinárt irányzott elő a nemzeti tanácsok pénzelésére.

Forrás: Pannon RTV