Újvidéken tartják az MNT felvételi felkészítő táborát | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Újvidéken tartják az MNT felvételi felkészítő táborát

Újvidéken az Európa Kollégiumban szombaton megtartották a Magyar Nemzeti Tanács felvételi felkészítő táborát. Az eseményt Baráth Gábor Gergely, a Magyar Nemzeti Tanács oktatási Bizottságának az elnöke nyitotta meg.

A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjának szerves részét képezik azok a felvételi felkészítő órák, amelyek célja, hogy az érettségizőket minél eredményesebben felkészítse a szerbiai egyetemek felvételi vizsgáira.

A felkészítő első része online történik, a második részében pedig a tanulók tantermi foglalkozások keretében bővíthetik tudásukat és tehetik fel kérdéseiket a tanároknak. A kétnapos táborban a felkészítő órákat az újvidéki József Attila Általános Iskolában tartják meg a tanárok 11 tantárgyból: magyar nyelv és irodalomból, matematikából, biológiából, kémiából, fizikából, földrajzból, történelemből, közgazdaságtanból, informatikából, szociológiából, alkotmány és állampolgári jogokból.

Erdélyi Violetta kispiacról érkezett az előkészítőre.

-Az Újvidéki Műszaki Egyetemen szeretném folytatni a tanulmányaimat, és matematikából lesz a felvételi, erre szeretnék felkészülni, fejleszteni tudásomat. Nagyon szeretem a programozást, de az idegen nyelveket is, szeretném magam kipróbálni minél több területen, úgyhogy nem tudom még pontosan mivel foglalkozom majd. Azt sem zárom ki, hogy Újvidéken maradok. Az előkészítő szerintem nagyon hasznos, megmutatják a diákoknak, hogy milyen lehetőségek állnak előttük. Mi vajdasági diákok, akiknek magyar az anyanyelvünk, mégiscsak kirekesztve érezzük magunkat, és most egy társaság része lehetünk – mondta Violetta.

Baráth Gábor Gergely elmondta lapunknak, hogy az MNT felsőoktatási programjának az egyik fontos része a felkészítés.

- Ez egy komplex program, amelynek az a célja, hogy itthon tanuljanak tovább a fiataljaink. A felvételi felkészítő több pontból áll, internetes felkészítés a Breki portálon, a tantermi felkészítés pedig a hétvégén zajlik. A felkészítésnek az a célja, hogy a diákok minél nagyobb tudással fussanak neki az egyetemi a felvételinek, és ezzel is elősegítjük azt is, hogy ne menjenek külföldre tanulni, hanem itthon folytassák tanulmányaikat. A felvételi felkészítő már 2011-óta működik, az Európa Kollégium a házigazdánk, illetve a József Attila Általános Iskola, ahol a tantermi foglalkozásokat tartjuk. A táborban nagyjából 50 diák vesz részt, szombaton délelőtt és délután is folyik a majd a felkészítés, vasárnap pedig még a délelőtt folyamán tanulhatnak a fiatalok. A felkészítő program sikeres, hiszen azok, akik részt vesznek ezeken az előkészítőkön, nagyobb sikerrel veszik a felvételit, és természetesen ha újvidéki egyetemre iratkoznak, akkor az Európa Kollégium lakói lehetnek – magyarázta Baráth.

Forrás: Magyar Szó, 2019. 05. 13. 1. 4.