Nagykorúvá vált az ÁMV | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Nagykorúvá vált az ÁMV

Szabadkán negyvenhat vajdasági iskola mintegy 540 diákja 10 kategóriában mérettetett meg szombaton az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjén.

A vers- és prózamondás, szép beszéd, színjátszás, műveltségi teszt, fogalmazás-, versírás, képzőművészet és szólóének kategóriában 31 zsűritag értékelte a tanulók teljesítményét. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete (ÉMPE) által immár 18. alkalommal megrendezett versenyre 80 kísérő, felkészítő pedagógus érkezett a diákokkal. A vetélkedő három helyszínen zajlott: a Majsai Úti Általános Iskolában, a Szabadkai Zeneiskolában és a Kosztolányi Dezső Színházban.

Mint De Negri Ibolya, az ÉMPE elnöke köszöntőjében elmondta: a verseny célja, hogy az általános iskolák diákjai megmutathassák tudásukat, tehetségüket, alkotókészségüket. A vetélkedő célja az anyanyelv szeretetének fokozása, a művészetek iránti fogékonyság, az alkotókészség serkentése. Szólt arról is, hogy 2002-ben épp a Majsai Úti Általános Iskolában született meg a vetélkedő ötlete, s az idén immár nagykorúvá vált a rendezvény. A nagyszámú résztvevő miatt már évek óta három helyszínen zajlik a nemes vetélkedés. De Negri Ibolya megköszönte a versenyző diákoknak a részvételt, a felkészítő pedagógusoknak a befektetett pluszmunkát, a szülőknek a segítséget.

Az ÁMV a szerbiai oktatási minisztérium által elismert verseny és a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

A versenyt Hajnal Jenő, az MNT elnöke nyitotta meg. Mint kiemelte: az ÁMV megálmodói számára a Középiskolások Művészeti Vetélkedője nagyon jó modellként szolgált, s joggal állíthatjuk, hogy az általános iskolások megmérettetése méltóképp lépett a KMV nyomába. Azt kívánta a versenyzőknek, hogy jövőre is legyenek részesei az ÁMV-nek, illetve középiskolásként a KMV-n folytassák majd a megmérettetések sorát, továbbá arra hívta fel a figyelmet, fontos olyan hatást gyakorolni a kulturális környezetre, amely a kulturális lábnyom kiszélesítéséhez vezet.

Bognár Beáta, a házigazda Majsai Úti Általános Iskola igazgatója azt emelte ki, hogy az ÁMV minden résztvevője győztes, az elért helyezéstől függetlenül .

A vetélkedőn legtöbb díjat szerző iskola egy évig, vagyis a következő vetélkedőig birtokolhatja a Vándordíjat. Tavaly a temerini Kókai Imre Általános Iskola érdemelte ezt ki, diákjai most visszahozták az elismerést, amelyre – mint a megnyitón elmondták – nagyon büszke volt az egész iskola. A verseny eredményeinek összegezése után kiderül, melyik iskola büszkélkedhet a Vándordíjjal a következő egy évben.

Forrás: Magyar Szó, 2019. május 13. 4.