Újra hivatalos a magyar nyelv Hertelendyfalván, Titelen | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Újra hivatalos a magyar nyelv Hertelendyfalván, Titelen

Hertelendyfalva és Titel magyar lakosai ismét élhetnek a jogaikkal – Az illetékes minisztérium helyt adott az MNT jogos követelésének

A Magyar Nemzeti Tanács elérte, hogy Hertelendyfalván és Titelen újra hivatalos legyen a magyar nyelv használata. Nemrég a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítása értelmében Titel község és Pancsova város úgy módosította alapszabályát, hogy eltörölte a magyar nyelv hivatalos használatát Titelen és Hertelendyfalván. A részletekről Lulić Emilt, az MNT jogászát kérdeztük.

– Amikor a parlament elfogadta a kisebbségi törvénycsomagot – amelyben benne volt a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása is –, ugyanezen az ülésen napirenden szerepelt a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítása is, amely előirányozta, hogy minden önkormányzatnak módosítania kell az önkormányzati statútumát. Ennek következtében az önkormányzatok az új törvények vetületében elkezdték módosítani az alapszabályukat. A nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságjogainak védelméről szóló törvény előirányozta, hogy az önkormányzati szinten kívül, települési szinten is be lehet vezetni a nyelvhasználatot. Ezért egyes települések, például Titel, úgy módosították az önkormányzati statútumukat, hogy eltörölték az önkormányzati – községi szintről a magyar nyelv hivatalos használatát, és települési szinten vezették be. Ez azzal járt volna, hogy nem lenne joguk a magyar lakosoknak az önkormányzattól dokumentumokat kérni magyar nyelven. Pancsova város úgy módosította a statútumát, hogy Hertelendyfalván eltörölte a magyar nyelv hivatalos használatát. Ez az eset nagy botrányt kavart, hiszen eltörölték az utcanevek magyar nyelvű kiírását. A Magyar Nemzeti Tanács az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumhoz fordult, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket. Ma (pénteken) megkaptuk az átiratot az illetékes minisztériumtól, amely szerint helyt adtak a jogos követelésünknek, hogy a magyar nyelv hivatalos használatát állítsák vissza Hertelendyfalván is. A minisztérium küldött egy utasítást Pancsova városának, hogy olyan módon módosítsák a statútumot, hogy hivatalos használatban legyen Hertelendyfalva településen és kataszteri községben a magyar nyelv – nyilatkozta Lulić Emil.

Forrás: Magyar Szó, 2019. május 18–19. 13.