Identitásunk megőrzése | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Identitásunk megőrzése

Kúlán öt, Szenttamáson húsz iskolatáskát adtak át a leendő elsősöknek.

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából Kúlán és Szenttamáson is kiosztották az ajándék iskolatáskákat azoknak a jövőbeni elsősöknek, akik őszre magyar nyelven kezdik meg a betűk és számok ismeretét.

Kúlán az MNT képviseletében Kozma Líviát, az önkormányzat képviseletében pedig Valka Károly alpolgármestert kíváncsi arcokkal fogadták a leendő kisiskolások a helyi Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény – Pitypang óvodájában. Rövid alkalmi ünnepség keretében, amelyben szavalatok, gyermekdalok hangzottak el Dér Jolánka óvónő felkészítésében megtörtént az ajándék iskolatáskák átadása, amely az iskolakezdőknek nagy örömet, a szülőknek pedig nagy segítséget jelentett.

Az MNT képviselője felszólalásában elmondta, hogy még további ajándékokra számíthatnak az iskolaév kezdete előtt a leendő általános iskolás diákok, ugyanis őszre már a hagyományoknak megfelelően kiosztásra kerülnek az MNT támogatásában a beiskoláztatási csomagok is. Öt iskolatáska került átadásra Kúlán a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából, három kisfiú és két lányka örülhetett az iskolatáskáknak, őszre Kúlán a magyar tannyelvű első osztályosokhoz csatlakozik két diák Verbászról is.

Szenttamáson összesen 20 új iskolatáska talált gazdára azok között a végzős óvodások között, akik szeptemberben magyar nyelven kezdik meg a tanítást. Az iskolatáskákat  a Vajdasági Magyar Szövetség konferenciatermében adták át. A kicsiket és szüleiket először Bergel Aranka, a VMSZ helyi szervezeteinek elnöke köszöntötte, aki elmondta, Vajdaság területén csaknem 1500 iskolatáskát adnak át a gyerekeknek a Magyar Nemzeti Tanács képviselői.

− A Magyar Nemzeti Tanács 2013 óta működik együtt a Rákóczi Szövetséggel. A szoros kapcsolat célja, hogy a magyar gyerekek magyar oktatási intézményben folytassák tanulmányaikat, ezzel megőrizve identitásukat. A szövetség az idén a Magyar Nemzeti Tanács segítségével Vajdaság-szerte 1450 iskolatáskát oszt szét magyar osztályokba induló végzős óvodásoknak. A Rákóczi Szövetségnek köszönhetően februárban minden iskolai előkészítős gyermek megkapta a Mátyás király című könyvet, ma pedig átvehetik az ajándék iskolatáskákat. Szeptember első napjaiban a Magyar Nemzeti Tanács minden magyar elsősnek beiskoláztatási csomagot ajándékoz, valamint megkapják a Rákóczi Szövetség ösztöndíját is – mondta Bergel Aranka.

A táskák kiosztásánál jelen volt Szabados Fodor Beáta, a községi tanács tagja és Brasnyó Nándor, a VMSZ helyi szervezetének vezetőségi tagja is. 

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.

Forrás: Magyar Szó, 2019. június 11. 5.