A szülőföldön való boldogulásért | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

A szülőföldön való boldogulásért

Éves tanácskozást tartott szerdán a Dunatáj-Egyesülés Nyugat-Bácska Fejlesztéséért civil ernyőszervezet Zomborban. A több mint ötven civil szervezeti, egyesületi képviselő jelenlétében zajló konferenciát Péter István, a Dunatáj elnöke nyitotta meg. A Fórumon jelen volt mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

– Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen sokan eljöttek és közösen átgondoljuk a jövőnket, ugyanis az MNT stratégiájának, koncepciójának lényege abban áll, önök hogyan látják helyüket, szerepüket itt, Nyugat-Bácskában, továbbá, hogy mi miben tudunk segíteni, és mi az, amit meg kellene oldanunk. Így alakítjuk ki a stratégiai gondolkodást, amelyet nagyon fontosnak és jelentősnek tartok. Ez egyrészt azokat a kérdéseket veti fel, hogyan tudunk itt maradni szülőföldünkön, hogyan tudjuk a boldogulásunkat keresni, minden kísértés, gond, baj ellenére is. Másrészt, hogyan tudjuk a fiataljainkat, a gyerekeinket arra nevelni, hogy szeressék és ragaszkodjanak szülőföldjükhöz – mondta az MNT elnöke.

Beszédében kitért a civil szervezetekben dolgozók felelősségére is.

– Amikor önökről, vagyis a civilekről beszélünk, akkor önök egyszerre szülők, a közösségük éltetői, fenntartói és kultúrmunkások is. Mindez közös felelősséggel is jár. Ezt a felelősséget meg tudjuk osztani, ha a felmerülő gondokat, teendőket konkrétumokban településekre lebontva megfogalmazzuk egymás irányában – emelte ki Hajnal Jenő.

A civil szervezetek, egyesületek képviselői ezt követően beszéltek a felmerülő problémákról, tervekről, ötletekről és írásban is megfogalmazták azokat.

Pelt Ilona tartományi frakcióvezető helyettes részletes tájékoztatást adott a tartományi titkárságok pályázati lehetőségeiről a 2020-as évre vonatkozóan. Egyebek mellett hangsúlyozta, érdemes figyelni a tartományi titkárságok honlapját, ahol tematikusan lebontva találhatóak a pályázati kiírások. Ezek megírásával, lebonyolításával a civilek bátran fordulhatnak a Dunatáj iroda munkatársaihoz.

Hodovány Attila, Apatin község tanácsának tagja az apatini pályázatokat ismertette. A tanácstag kitért a kultúrával, a turizmussal, az ifjúsággal, a vallási ügyekkel, a vállalkozásokkal és a mezőgazdasággal kapcsolatos pályázati opciókra.

Jankovich Szilárd, Zombor városi tanácsosa a 2020-as költségvetés meglévő vázlata alapján fogalmazta meg a pályázati lehetőségeket: a kultúra, a média, a nemzeti kisebbségek, a testvérvárosukkal, Kispesttel megvalósuló cserediákprogram, templomfelújítások, sportklubok, szervezetek, ifjúságpolitika témakörében részletezte a figyelemre érdemes pályázatok sorát.

A tanácskozáson Hódság községgel kapcsolatban elhangzott, kevés pályázati lehetőség kínálkozik a civil szervezetek számára, holott lényeges volna, hogy a község vezetése felismerje a civilek fontosságát.

Lulity Emil okleveles jogász, az MNT hivatalának vezetője, továbbá Losoncz Dávid ügyvéd, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja a rendezvényszervezés jogi vetületeinek témájában tartott előadást. Kitértek olyan hasznos tudnivalókra, mint a köztéri, nyílt vagy magánterületen történő rendezvények, körmenetek bejelentésének feltételei, szerzői jogvédelem, rendezvényen való ital árusításának jogi feltételei stb. A tanácskozás résztvevői több kérdést tettek fel, nemcsak a rendezvényszervezés, hanem a közösségi, egyesületi épületek tulajdonjogi viszonyait illetően is.

A Bethlen Gábor Alap támogatásával megvalósuló Dunatáj konferencia közös vacsorával, barátkozással zárult.

Forrás: Magyar Szó, 2019. október 29. 6.