A Szakma Sztár egyik vajdasági elődöntőjét tartották Törökkanizsán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

A Szakma Sztár egyik vajdasági elődöntőjét tartották Törökkanizsán

Két helyszínen szervezték meg a Szakma Sztár Fesztivál vajdasági elődöntőit. A szakközépiskolások Törökkanizsán és Topolyán versenyeztek.

A törökkanizsai elődöntőben 38 diák szállt versenybe. A tanulók a törökkanizsai iskola mellett az adai Műszaki Iskolából, valamint a csókai Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskolából érkeztek. A helyszínen egyebek mellett, szakácsok, cukrászok, fodrászok és gépi forgácsolók is megmérettették magukat, akiknek most az elméleti tudásukat kellett bizonyítaniuk. Egy tesztet kellett kitölteniük.

Szűgyi Patrik, tanuló, Műszaki Iskola, Ada: „Mindent átnéztünk, amit tudtunk a négy évből, úgy nagy vonalakban. Igyekeztünk a legjobbat nyújtani, kihozni magukból a legtöbbet. Elég nehéz volt, sok anyag van. Ha most sikerül továbbjutnunk, akkor a gyakorlati rész gépi forgácsolás lesz egy univerzális gépen, egy univerzális esztergán.”

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hirdette meg a Szakma Sztár Fesztivált. A diákok felkészítésében 14 tanár is részt vett. Cseszkó Ibolya 4 cukrász növendékkel foglalkozott. „A felkészítés abból áll, hogy az előző évek tesztjei alapján készülünk fel. Ez egy összetett, komplex teszt, ami kémiát, vállalkozástant, gazdaságtant, táplálkozástant, egészségkultúrát és cukrászati szakmai ismereteket is tartalmaz, úgy hogy elég összetett.”

A Szakma Sztár Fesztiválon a külhoni magyar diákok 2017 óta vehetnek rész. Egyre nagyobb az érdeklődés a verseny iránt. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Tartja a mondás, hogy egy jó szakma felér egy diplomával és ennek a versenynek, valójában ennek a fesztiválnak pontosan az a célja, hogy a gyakorlatorientált szakmákat, illetve a fizikai szakmákat népszerűsítse és azt helyezze előtérbe. Azt gondolom, hogy azok a tanulók, akik évről-évre jelentkeznek egy-egy ilyen megmérettetésre, egy-egy ilyen fesztiválra, azok szeretik azt a szakirányzatot, szeretik azt a szakmát amit tanulnak és ezért szívesen vállalkoznak arra, hogy egy-egy ilyen fesztiválon részt vegyenek.”

A legeredményesebb diákok továbbjutnak a budapesti döntőbe, amely április 20-a és 22-e között kerül majd megrendezésre. Ott a diákok a gyakorlati tudásukat mutathatják majd be.

Forrás: Pannon RTV