Пето методу желе да усвоје у јужним крајевима | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Пето методу желе да усвоје у јужним крајевима

 Бесплатни контролни прегледи деце са рођеним и стеченим аномалијама обавио Пето институт у Сомбору.

Циљ прегледа је увођење Пето методе, односно кондуктивне педагогије у јужне крајеве.

Ћерка Душице Угрице из Колута има проблема са централним нервним системом. Мајка се нада да ће се овом методом побољшати ћеркино стање, јер није задовољна традиционалном терапијом.

„Волела бих када би успела да стигнем до тронедељног курса како бих научила и знала да применим вежбе", каже Душица Угрица.

Имре Денеш је због здравља синова дошао из Телечке. „Најважније је у породици да има здравља. Шта ће успети, како ће бити, још не знамо. Покушаћемо да дођемо на терапију и на све, како би успело".

Тестирање које је рађено у згради „Касине" има подршку и сомборске локалне самоуправе.

Атила Прибила, помоћник градоначелника Сомбора каже: „Одлична је ова сарадња са Мађарским националним саветом, са Секретаријатом за образовање, и један од резултата те сарадње је и да је овде дошао Пето институт".

Пето метода је комплексна педагошко рехабилитациона метода, која не санира симптоме, повређене органе, већ помаже узимајући у обзир читаву личност, уз  кондуктивну методу.

Пал Чука, руководилац међународних контаката у Високој школи „Пето Андраш" каже: „За нас успех се најбоље мери тиме што нам се обраћају родитеља и деца да дођемо у Војводину, где на жалост постоји листа чекања. Велико је интересовање и не можемо увек свакога да примимо".

Атила Перпауер, председник одбора за образовање у Мађарском националном савету нагласио је да од 2014. године организују ове прегледе. Циљ им је да се и у јужним крајевима прихвати Пето метода. Пројекат подржава и државни секретаријат премијера за националну политику Мађарске. „Оно што може да се научи то је педагогија. Мађарски национални савет важним сматра да стигнемо до сваког насеља где постоје породице које се боре са овом или сличном болешћу".

Након прегледа биће познат тачан број оних који у западној Бачкој траже Пето методу и за које ће такође бити отворен тронедељни курс почетком јуна у Суботици.

Извор: Pannon RTV