Поклон пакети за породице са малом децом | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Поклон пакети за породице са малом децом

У среду пре подне у Суботици, у сали Нове општине подељено је 90 поклон пакета који садрже ћебенце за бебе, пумпицу за нос, дозер за лекове и мали чешаљ.
Поклоне су предале Јудит Пирић Сабо, руководилац Главног одељења за Војводину и дијаспору при Државном секретаријату премијера за националну политику, Анико Јерас, председница Извршног одобра Мађарског националног савета, Тимеа Хорват, заменица градоначелника Суботице, те Жужана Магочи, саветница градоначелника.

Културно друштво за бригу о талентима „Талентум" и „Духај банда" извели су пригодан програм којим је отпочела расподела пакета у сали Нове општине.

Наталиа Габрић је на поделу пакетића дошла са млађом ћерком Ханом. Млада мајка каже да родитељима много значи да матична држава подржава бебе и породице у Војводини: „Не знам тачно шта је у беби пакету, али у сваком случају то је леп гест и према бебама, и према породицама."

Најмлађи члан породице Гараи је Виктор. Малени момак овог јула напуниће годину дана. „Заиста смо се изненадили што добијамо беби пакет, и јако му се радујемо, јер свака помоћ добро дође и радо је прихватамо" каже Евелин Гараи, Суботица.

Државни секретаријат за националну политику премијера Мађарске  ове године у Војводини је разделио 814 беби пакета породицама са малом децом. У Суботици је до сада подељено 200 пакета породицама које су у 2018. години тражиле подршку за материнство.

„Изузетно је важно да је у протеклом периоду Мађарска, као и премијеров Државни секретаријат за националну политику потврдио да обраћа пажњу на нас, брине о нама, подржава нас преко границе, прекограничне Мађаре и посматра нас као део једне породице. Предаја ових пакета управо показује колико воде бригу о нама" рекла је Анико Јерас, председница, Извршни одбор, МНС (Мађарска слога).

Јудит Пирић Сабо, руководилац Главног одељења за Војводину и дијаспору при Државном секретаријату премијера за националну политику каже да им је циљ да свим средствима помогну останак породица на родном тлу: „У наставку наших тематских година у протеклој години одржали смо годину породица изван граница, а ове године се у првом реду фокусирамо на децу. Неколико година у центру наших тематских година су деца, породице и останак на родном тлу."

Јудит Пирић Сабо каже да матична држава са беби пакетима жели да назначи да дете није вредност само у Мађарској, већ у читавом Карпатском басену.

Извор: Pannon RTV