Krónika | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Krónika

Ma, 2020.01.19, Sun

Format: 2020. 01. 19.
Format: 2020. 01. 19.
2019. Јануар 08., Уторак to 2019. Јануар 12., Субота
Az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara a Magyar Nemzeti Tanács társszervezésében 2019 januárjában is megszervezte hagyományos Téli Egyetemét. Az érdeklődő pedagógusok 9+1 akkreditált továbbképzésen vehettek részt három helyszínen: Szabadkán, Magyarkanizsán és Muzslyán. A Magyar Nemzeti Tanács a szakképzés keretében egy-egy ingyenes továbbképzést biztosított mindazoknak pedagógusoknak, akik 2018 őszén kísérő tanítóként részt vettek a tanács által szervezett osztálykirándulásokon.
2018. Децембар 28., Петак
Harmadik rendes ülésén a Magyar Nemzeti Tanács elfogadta 2018. évi költségvetésének módosítását, valamint 2019. évi költségvetését és munkatervét. Napirenden szerepeltek még a Magyar Nemzeti Tanács által alapított és társalapított intézmények 2019. évi munka- és pénzügyi tervei, de egyéb, főként oktatással kapcsolatos előterjesztéseket is megvitatott és elfogadott a testület, nem támogatta viszont az ellenzéknek azt a napirendi előterjesztését, amely határozat elfogadását kezdeményezte a délvidéki magyar elvándorlást vizsgáló kutatás elfogadásáról. A testület elnökének indoklása szerint: „egy kutatás akkor lehet igazán hasznos számunkra, ha az alkalmazott tudomány szemszögéből közelítve válaszol azokra a kérdésekre, amelyek közösségünket előre viszik… Nekünk, akik a vajdasági magyar közösség érdekeit tartjuk szem előtt, nincs időnk a mellébeszélésre, évekig tartó olyan kutatások támogatására, amelyeknek alapkérdései sem előremutatóak. Hiszen a hányan költöztek külföldre tartósan, hányan ingáznak, hányan maradtak itthon kérdésére adott válaszok nagy konklúziója költséges kutatás nélkül is megmondható: igen, kevesebben vagyunk, mint ahogy Közép-Európa valamennyi országában is. És akkor ezzel haladtunk előre egy tapodtat is?”
2018. Децембар 14., Петак
Szabadkán az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karán került megrendezésre a II. Edu–Expo pályaorientációs kiállítás. A végzős magyar középiskolások tájékozódhattak az anyanyelvű továbbtanulás lehetőségeiről a Vajdaságban és a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjairól is. A nyitóeseményen beszédet mondott többek között Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke is.
2018. Децембар 13., Четвртак
Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár ünnepélyes keretek között adta át a horgosi Kárász Karolina Általános Iskolában a Miénk a város! című internetes vetélkedő helyi díjazottjainak a csodasarkot. A vajdasági óvodások és kisiskolások az idei évben is kiemelkedő eredményt értek el ezen a népszerű Kárpát-medencei közösségépítő vetélkedőn, hiszen az 50 fődíjból 9 a Vajdaságba került.
2018. Децембар 10., Понедељак
A Magyar Nemzeti Tanács második rendes ülésén elfogadta új alapszabályát, ügyrendjét, titkos szavazással megválasztotta a testület alelnökét, Erdődi Edvina okleveles jogászt, továbbá a Végrehajtó Bizottság elnökét, Jerasz Anikó szerb nyelv és irodalom szakos tanárt és az új összetételű testület többi tagját: De Negri Ibolya szaktanárt, Losoncz Dávid ügyvédet, Paskó Csaba kelebiai plébánost és Ternovácz István újságírót. A tanács határozatot fogadott el a Végrehajtó Bizottság feladatköréről, valamint meghatározta az állandó bizottságokba történő tagjelölés határidejét is.
2018. Децембар 09., Недеља
Az emberi jogok nemzetközi napja alkalmából az Emberi Jogi és Kisebbségi Kormányiroda a Belgrádi Vásár 5-ös számú kiállítási csarnokában Szerbia összeillő mozaikkockái címmel szervezte meg harmadik kisebbségi rendezvényét. A vajdasági magyarság értékeit, élő örökségét és hagyományait a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet mutatta be kiállítási standján, amelynek házigazdája a Magyar Nemzeti Tanács elnöke volt, és amelyet Aleksandar Vulin honvédelmi miniszter és Suzana Paunović, a kormányhivatal igazgatója is felkeresett. A színpadon és az élő televíziós adásban a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület táncosai is felléptek.
2018. Новембар 30., Петак
Közvetlenül az alakuló ülés után a Magyar Médiaházban a Magyar Nemzeti Tanács első rendes ülésén mgr. Hajnal Jenő magyar nyelv és irodalom szakos tanárt, kulturális medi-átort, a nyelvtudományok magiszterét, 2014-től a testület korábbi elnökét választotta meg új elnökének, aki alkalmi beszédében kihangsúlyozta: „Felvállalt feladatunk volt az elmúlt négy évben és kötelmünk marad az elkövetkezendőkben is, hogy a vajdasági ma-gyar közösség tagjait meghallgassuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükség-leteit közvetlenül megismerjük, segítsük és támogassuk…”
2018. Новембар 30., Петак
A Magyar Nemzeti Tanács a Szabadkai Városháza dísztermében tartotta alakuló ülését, amelyen hitelesítették a november 4-én közvetlenül megválasztott testület 35 tagjának mandátumát. A Magyar Összefogás listájának 30, míg a Magyar Mozgalom – Zsoldos Ferenc listájának 5 tagja került a testületbe.