У Војводину стигло 814 пакета за бебе | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

У Војводину стигло 814 пакета за бебе

У оквиру програма „Пупчана врпца" Државног секретаријата за националну политику мађарске Владе, ове године у Војводину је стигло 814 беби-пакета.
Пакети који садрже прекриваче за бебе, чешаљ и друге ситнице које олакшавају свакодневно опремање, подељени су у четвртак пре подне родитељима у Суботици. Подељено је око 70 пакета.

У суботичкој породици Семеши, беба Марк родила се прошлог октобра, а на данашњој подели пакета већ је био тако живахан да је потпуно заокупио пажњу родитеља. „Јако смо га чекали, више година смо покушавали, и на крају се догодило. Ово је несташан момак, који свакодневно држи активним маму и тату, дакле, има забаве са њим" каже Каролина Семеши, мајка, Суботица.

Заиста је усхићујуће, а вероватно и најчаснији догађај угостити оволико беба у Великој већници Градске куће у Суботици – рекла је Тимеа Хорват, заменица градоначелника Суботице, приликом предаје пакета. „Уколико погледамо, онда видимо да очување мађарског идентитета почиње од узраста новорођенчета, од најранијег доба, и остварује се касније. Оно што је за нас важно, као заједницу војвођанских Мађара, јесте да оне породице које су одлучиле да остану на родном тлу, подариле су децу овој заједници, на тај начин биће нас више, не само на родном тлу, него ћемо бити јачајући део мађарске нације" рекла је Тимеа Хорват, заменица градоначелника Суботице.

Поклон-пакети Државног секретаријата за националну политику мађарске Владе стигли су у Суботицу посредством Мађарског националног савета. Биће подељено укупно 200 поклон пакета.

„Ове поклон-пакете добијају оне бебе, односно родитељи који су се током 2018. године регистровали за помоћ у виду беби обвезница или за програм „Пупчана врпца" и сада су расподељени током 2019. године – која је и година мађарске деце изван граница – како ју је прогласио Државни секретаријат за националну политику – и у оквиру тог програма одвија се и ова расподела" каже Анико Јерас, председница, Извршни одбор МНС.

За програм „Пупчана врпца" и даље теку пријаве.

Извор: Pannon RTV