Важно је очување традиције и стварање породице | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Важно је очување традиције и стварање породице

На значај чињеница указао је Иштван Пастор, на конференцији „Вера и породица, останак изван границе" одржаној у Сенти у Спомен цркви Свете Мале Терезе.
На VIII конференцију о демографији, здрављу и социјалној политици стигли су бројни предавачи из Мађарске и Војводине. Теме о којима се говорило су вера, рађање деце и важност породице.

Екуменском мисом отпочела је у Спомен цркви Свете Мале Терезе конференција „Вера и породица, останак изван границе" у организацији друштва „Еђут-лет". На ВИИИ конференцији о демографији, здравству и социјалној политици говорило се о демографским кретањима, очувању традиције и одржању нације.

О значају тога да се здравствено-порођајна нега одвија на матерњем језику говорио је Слободан Живковић. Руководилац одељења у Општој болници у Сенти  сматра да је ова установа и  због тога омиљена у региону јер сваки лекар равноправно говори и српски и мађарски језик. „У једном таквом тренутку, када је реч о порођају, веома је битно да постоји комуникација, разумевање. Чинимо све да се млада мајка у том тренутку осећа опуштено."

Суштина вере и националног опстанка се прожимају – нагласио је Ласло Киш-Риго. Бискуп жупаније Сегед-Чанади подвукао је да је важно да се мађарство, независно од граница, обликује у једну заједницу: „Опстанку мађарства овде и другде, и уз опстанак многих других заједница, је једно од основних критеријума, да кроз истинске вредности, јачајући свој идентитет, можемо да се обликујемо као заједница, и да будемо заједница у заједницама."

Конференција је бацила широко светло на проблеме демографије, јер су били присутни  и представници цркве, политичари, представници невладиних организације и здравствених радника.

„Могу да наставе размену мишљења не само кроз појединачна гледишта, него и кроз више гледишта на проблеме демографије и социјалне политике. Знамо да ово није проблем генерације, него читаво друштво жели да се то реши" рекао је Рудолф Цегледи, председник општине, Сента (СВМ).

Највећа вредност мађарске војвођанске заједнице су дете, породица, заједница, вера и нација – нагласио је Јене Хајнал. Председник Мађарског националног савета је подвукао да је важно да се младима који овде живе обезбеде услови за останак.

„Настојимо да им гарантујемо осећање сигурности, које родитељима, деци, бакама и дедама поручује да је вредно остати овде код куће. Студентски дом „Европа", обнова цркава, домови ученика за средњошколце, стипендије... и набројати је много" рекао је Јене Хајнал, председник, Мађарски национални савет (Мађарска слога).

На важност чињеница реалног живота указао је Иштван Пастор. Председник Савеза војвођанских Мађара уверен је да околности могу да се мењају, може се ићи у сусрет токовима. За то је мађарска заједница у последњих пет до 10 година добар пример – нагласио је Пастор: „У реалним околностима, уз осипање и све друге чињенице, успели смо да остваримо такве ствари које заиста нису биле део сценарија у животу наше заједнице. Ми смо то унели како би  постало део животног сценарија наше заједнице и тако изменили реалност."

Задатак Савеза војвођанских Мађара је да створи услове који ће бити конкурентни – наставио је Пастор  образлажући своје ставове о останку Мађара на родном тлу. Додао је, у том смислу важан је програм развоја привредника и изградња установа са циљем очувања идентитета.

Извор: Pannon RTV