Здрави стил живота се учи од обданишта | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Здрави стил живота се учи од обданишта

У Малом Иђошу отворен Казал Ови – спортски полигон први такве врсте у Војводини. Игралиште које развија моторичке способности је у дворишту ПУ „Петар Пан".
Остварење ове идеје помогли су Хуманитарна фондација „Ови спорт" и певачица Магдолна Ружа.

Спортским полигоном активности у развијању моторичких способности у обданишту постају разноврсније и богатије – рекла је на свечаном отварању Марија Јано, директорица Предшколске установе „Петар Пан". „Наше васпитачице прошле су специфичну спортску обуку коју су за њих одржали предавачи Хуманитарне фондације „Ови спорт" како би што ефикасније могле деци да пренесу основе појединих спортова" додала је Марија Јано, директорица, Предшколска установа „Петар Пан", Мали Иђош.

Хуманитарну фондацију „Ови спорт" (Спорт у обданишту) формирао је Јене Бузански, национални спортиста, члан легендарне Златне екипе. Фондација важним сматра и пружање подршке Мађарима изван граница – нагласила је у свом обраћању Андреа Молнар, председница Хуманитарне фондације „Ови спорт"."Онај ко је познавао чика Јенеа Бузанског поуздано зна да је и у својој последњој години живота неуморно обилазио Мађарску и насеља изван границе и проносио славу Златне екипе. На самртној постељи тражио је од мене да обећам, тако је рекао,  да не заборавим Мађаре изван граница, и да програм донесем и до њих" рекла је Андреа Молнар, председница Хуманитарне фондације „Оvi sport".

Предаји је као гост присуствовала и певачица Магдолна Ружа, а добитница мађарске награде „Мате Петер" похађала је управо ово обданиште. „Мислим да је најбоље када деца добију нешто што ће вечно остати. Не говорећи о томе да овде дете стварно може да буде слободно и испроба хиљаду и једну ствар" рекла је Магдолна Ружа, певачица.

Магдолна Ружа је овом подршком дала пример како се уз помоћ каријере нешто може вратити заједници – изјавио је Иштван Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара. „Важно је да они који то могу, буду део изградње заједнице. Посматрајући тако, сматрам да је због присуства уметнице, ово веома важан дан" рекао је Иштван Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара.

Чим су деца заузела спортски полигон, представници фондације и јавног живота обишли су и обданиште у Малом Иђошу, који је недавно добило ново игралиште захваљујући програму развоја обданишта у Карпатском басену. „Важно је да је програм стигао не само до обданишта у центрима, већ и до најмањих, на рубу села: и ту су игралишта. За нас је свако мађарско дете изузетно важно. Сваком детету желимо да створимо такве могућности које пружају и велики градови и централна обданишта" рекао је Јене Хајнал, председник, МНС (Мађарска слога).

Јене Хајнал је додао да се развој обданишта наставља и даље, јер је будућност деце, будућност заједнице. 

Извор: Pannon RTV