Törökkanizsa: Könyvbemutató és módszertani képzés a magyar néphagyományok jegyében | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Törökkanizsa: Könyvbemutató és módszertani képzés a magyar néphagyományok jegyében

A törökkanizsai Branislav Nušić Könyvtárban ma délelőtt bemutatták dr. Raffai Judit Népi hagyományok az általános iskolák első osztálya számára című, a Belgrádi Tankönyvkiadó Intézet gondozásában megjelent tankönyvét, majd a témához kapcsolódóan a környező községek mintegy 80 osztálytanítója részvételével akkreditált képzést tartottak A hagyományos magyar mesemondás módszertana elnevezéssel. A képzés 8 pontot hozott a pedagógusoknak.

A könyvbemutató és a képzés, amelyet a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) szervezett, egyfajta bevezető volt a hétvégén Törökkanizsán megrendezésre kerülő 55. Gyönygösbokrétára és 42. Durindóra, hiszen mindkét esemény a népszokások, a népzene és a néptánc gazdag tárháza, mondta Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

„Nem véletlen, hogy éppen itt, Törökkanizsán, és éppen most, pár nappal a Gyöngyösbokréta és a Durindó előtt kerül bemutatásra ez a könyv és a hozzá kapcsolódó képzés, hiszen ez a két mai esemény egyúttal felvezetője is a vajdasági magyarság legnagyobb népművészeti szemléjéhez kapcsolódó programsorozatnak. Ezzel a most bemutatásra kerülő, hiánypótló tankönyvvel az a célunk, hogy egyfajta útmutatót, egyfajta úttörést adjuk az osztálytanítóknak olyan vonatkozásban, hogy a tankönyvet az osztályfőnöki, a környezetismereti és anyanyelv-ápolási órákon is kezükbe vegyék, közelebb hozva ezzel a kisdiákokhoz a hagyományápolást, a néptáncot, a népzenét, a népmesét és a népszokásokat, mindazt, ami napjainkban talán háttérbe szorul. A mai családok sajnos egyre kevesebbet foglalkoznak hagyományainkkal, egyre ritkábban adják át azokat gyermekeiknek, ami így átkerül az általános iskolai oktatásba. Természetesen gondoltunk a folytonosságra is, hiszen a szeptemberben első osztályba induló gyerekek 2019 szeptemberében már a második osztályt kezdik meg. A másodikosoknak szóló könyv kéziratát már leadtuk, hamarosan nyomdába kerülhet, reméljük időre el is készül majd és másodikban folytatódhat a néphagyományok oktatása. Igaz, nem különálló, választható tantárgyként, ennek ellenére bízom benne, hogy az osztálytanítók meg fogják találni a módját, hogy a könyv segítségével megfelelő ismeretanyagot adjanak át a gyerekeknek” - nyilatkozta Jerasz Anikó.

A Kanyó Janovics Erika által gazdagon illusztrált könyv 36 leckéből áll, három kiegészítő melléklete is van, és sok-sok érdekes, főleg rajzos feladatot tartalmaz, de népi mondókák, a mesék és dalocskák is helyet kaptak benne. A könyvet, ami a vajdasági magyar oktatásban egyedi kiadvány, úgy alakították ki, hogy a gyerekek a saját múltjukat, a családjuk vagy településük múltját a saját hagyományaik alapján ismerjék meg.

„Valamikor, a 2000-es évek elején a Kiss Lajos Néprajzi Társaság volt az, amely szorgalmazta a hagyományőrzés tantervének kidolgozását. Az én könyvem gyakorlatilag ennek a tantervnek az alapján készült. Kicsit furcsa, hogy az eddigiektől eltérően, amikor elsősorban szóbelileg adtuk át a néprajzi ismereteket a diákoknak, most tankönyv is a rendelkezésükre áll majd, mert a mi oktatási rendszerünk is olyan, hogy csak tankönyvekben tud gondolkodni. A mai képzésnek külön is örülök, mert a pedagógusok néprajzot nem tanultak, jól jöhetnek tehát nekik a könyvemben lévő ismeretek, amelyeknél arra törekedtem, hogy elsősorban Vajdaságra jellemző néprajzi ismeretek legyenek, a nagyon szép és találó illusztrációk pedig elsősorban a kicsik figyelmének felkeltésére irányulnak. Valamikor régen, mondjuk száz évvel ezelőtt nem is kellett tanítani erre a gyerekeket, minden, ami történt, természetes volt, az utóbbi évtizedekben azonban jelentkezett egy hiány, hogy már se a család, se a közösség nem tudja ezt olyan szinten átadni. Talán ezért van most nagyobb szerepe az oktatásnak és a tanítónak, aki megpróbálja mindezt pótolni” - mondta el könyvéről a szerző, dr. Raffai Judit, a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (MTTK) tanára.

A könyvtől, de magától a képzéstől is komoly segítséget remélnek az osztálytanítók, még akkor is, ha külön tantárgyként nem tudnak foglalkozni a népi hagyományok oktatásával, vélekedett dr. Törteli Telek Márta, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola osztálytanítója, aki a magyar nyelv és irodalom módszertanából le is doktorált.

„Hosszú és alapos munka előzte meg a könyv megjelenését, de olyan hozzáértés és tapasztalat fémjelzi, ami sokat segíthethet majd bennünket a gyakorlati munkában, legyen az osztályfőnöki órán vagy akár egy szakkörön belül. Én úgy gondolom, hogy a hagyományok a gyökereinkhez vezetnek vissza és minden tanító eldöntheti, hogy milyen mélységben dolgozza fel az adott témakört, vagy az egy-egy ünnepkörrel kapcsolatosan szokásokat, népszokásokat, a népünkkel kapcsolatos régi dolgokat hogyan viszi át a mindennapokba és a gyerekek életébe, a tudásukat hogyan gyarapítja, milyen mélységig. Egy tankönyv mindig egy alapot, biztos támaszt jelent a pedagógusnak, és még akkor is egy biztos pont, amihez lehet igazodni, ha nem az egyetlen forrás. Nem hanyagolható el a tanító személyes élménye, személyes emlékei, a szüleitől, nagyszüleitől hallottak sem, hiszen az a gyerekek számára különösen érdekes és egy fogódzó lehet, ugyanakkor feladatunk, hogy a tanórán próbáljuk előhívni a gyerekeknek a néphagyományokhoz kapcsolódó ismereteit is” - hallottuk a magyarkanizsai osztálytanítótól.

A könyvbemutatón a szerző mellett ott volt szinte mindenki, aki létrejöttében közreműködött, aki valamilyen formában támogatta a könyv megjelenését. Megjelentek a tankönyvkiadó képviselői is, akik elmondták, hogy intézményük keretében hamarosan létrejön a kis példányszámú tankönyvek részlege is, ami talán megkönnyíti és felgyorsítja a nemzeti közösségek tankönyveinek megjelenését. Ott volt Toldi István bácskertesi mesemondó is, aki a könyvhöz és a képzéshez is nagymértékben hozzájárult. A módszertani képzést dr. Raffai Judit és mgr. Beszédes Dévavári Valéria vezette le. A házigazda Törökkanizsa nevében a megjelenteket Újhelyi Nándor, Törökkanizsa község képviselő testületének elnöke köszöntötte.

Forrás: www.vajma.info

Fotó: Horváth Zsolt