Újvidéken 20 óvónő vett részt a Magyar Kormány által támogatott óvodapedagógus–képzésén | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Újvidéken 20 óvónő vett részt a Magyar Kormány által támogatott óvodapedagógus–képzésén

A Magyar Kormány óvodafejlesztési programjának keretében Újvidéken is tartanak továbbképzést az óvónőknek.

Interaktív foglalkozást tartanak Újvidéken a Magyar Kormány által támogatott óvodapedagógus–képzésén. A téma a korai intervenció módszereinek elsajátítása és alkalmazása az iskoláskor előtti nevelésben.

Urbán Zsuzsanna, főóvónő, Tiszakálmánfalva: „Az iskoláskor előtt intézmény Újvidéken leginkább szerb nyelvű továbbképzéseket szervez, mi itt is helyt tudunk állni, mert kétnyelvű környezetből érkezünk, de minden pillanatban számunkra könnyebb, ha az anyanyelvünkön halljuk ezeket az új információkat, illetve új képzéseken vehetünk részt.”

Kopasz Ildikó, óvónő, Zenta: „Ahogy változnak a szülők, ahogy változik a világ, változnak a gyerekek is, és egyre jobban szükségünk van arra, hogy hozzáképezzük magunkat, hogy jobban tudjuk haladni.”

Az újvidéki képzésen 30 órában a korai intervenció fontosságát és módszereit ismertetik a hallgatókkal a szakemberek. Csapóné Ferenczi Szilvia, pszichológus, Magyarország: „Különböző gyerekeket és családokat érintő nehézségeken való átlendülést segíti, akár a családok, gyereke erősségeinek a támogatásával, kihangsúlyozásával, akár a családpedagógia központi eszköztárával.”

A Magyar Kormány azokat a vajdasági óvodákat, amelyekben vannak magyar óvodások, eszközökkel is felszereli. A magyar nyelven való tanítást már a korai években kell elkezdeni a szakemberek szerint. Petkovics Márta, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Ennek a hozadéka kellene, hogy legyen, hogy egyre több vegyes házasságban élő kisgyerek majd a magyar iskolát választja elsőben, illetve a szülők fogják ezt választani.”

Az Újvidéki képzésen 20, elsősorban szórványból érkező óvónő vesz részt.

Forrás: Pannon RTV