Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Visszahozhatóak a megszűnésre ítélt középiskolai szakok?

A 2017/2018-as tanév magyar nyelvű középiskolai szakjait tekintve 13 iskola esetében történt meg, hogy az oktatási minisztérium nem vette figyelembe az iskolák igényeit és a Magyar Nemzeti Tanács támogatását. A minisztérium honlapján megjelent táblázatban ugyanis több olyan szakirány sem szerepel, amely szakirányok megnyitását az iratkozási terveik összeállításakor kérték az iskolák, az MNT pedig minden iskolát támogatott az iratkozási tervében. Jelenleg folynak a háttértárgyalások, a nemzeti tanácsok képviselői és az oktatási minisztérium képviselői hamarosan asztalhoz ülnek. Várhatóan 1747 magyar nyolcadikos fog jövőre valamely magyar nyelvű középiskolába iratkozni. Az oktatási minisztérium 1980 férőhelyet javasol a számukra a hálózatban (480-at harmadik fokozaton, és 1500 négyéves szakot). A középiskolák és az önkormányzatok igényei ennél jóval magasabbak, ha minden igény meghallgatásra talál, akkor 2332 férőhely lesz a leendő elsősök előtt nyitott az új tanévben. Mi abban látjuk a szerepünket, hogy ezeket az érdekeket úgy próbáljuk összehangolni, hogy a középiskolai szakok kínálata minél gazdagabb legyen és minden gyermek bejusson a kívánt szakirányra.

– Reményeink szerint az oktatási minisztérium által nyilvánosságra hozott lista még bővíthető – mondta el Jerasz Anikó, az MNT VB elnöke. – A minisztériummal való tárgyalások során hangsúlyozzuk, hogy a nemzeti közösségek esetében más szempontok szerint kell a középiskolai hálózatot kialakítani, mint a többségi nemzet esetében. Amely szakirányokat a minisztérium nem javasolt megnyitásra, de mi fontosnak tartunk, hogy visszakerüljenek a középiskolai hálózatba a következők: az adai Műszaki Iskolában a műépítész-technikus szak, a nagybecskereki Nikola Tesla Elektortechnikai és Építészeti Középiskolában a villanyszerelő és a hűtés- és hőtechnikai elektroműszerész szak, a Zentai Gimnáziumban a természettudományi-matematikai szak, a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban a társadalmi-nyelvi szak, a szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskolában a gyógyszeripari-technikus szak, a Szabadkai Zeneiskolában az etnomuzikológiai szak, az egyházzenei szak és a hangtechnikusi szak, valamint itt a zenei előadó szak 8 tanulóval szerepel a minisztériumi táblázatban, de az iskola 16 tanuló számára szeretne férőhelyet biztosítani, továbbá a futaki Mezőgazdasági Iskola és Kollégiumban a mezőgazdasági-technikus szak, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban a kertészeti-technikus szak, a Törökkanizsai Gimnáziumban a hálózati adminisztrátor szak, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban és Kollégiumban a számítástechnikai tehetséggondozó szak, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskolában a kereskedő szak és a szabadkai Politechnikai Iskolában a műépítész-technikus. Ami már megoldódott, illetve sikerült elérnünk, hogy a zentai Egészségügyi Középiskolában az egészségügyi ápoló hároméves szakirány helyett mégis az általános ápoló négyéves szakirány nyíljon meg.

A végleges döntésnek a kisérettségiig, azaz a kisérettségit követően a kívánságlisták kitöltésééig meg kell születnie. A diákok a kívánságlistákat június 24-én és 25-én töltik ki.

Forrás: Magyar Szó