Az egyénre szabott oktatásért | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Az egyénre szabott oktatásért

Az Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézet és az MNT közös képzése

Az Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézet és a Magyar Nemzeti Tanács akkreditált továbbképzést szervezett osztálytanítók számára, melynek témája az általános iskolai oktatás első ciklusának végén elvárt tanulói teljesítmény általános tudásszabványai anyanyelvből.

A továbbképzés célja a folyamatos fejlődés a szakma területén, a mindennapi munka minőségének javítása a megszerzett ismeretek alkalmazásával. A képzésen való részvétel kötelező érvényű minden magyar nyelven oktató osztálytanító számára, mivel a tanulói teljesítmény általános tudásszabványok elsajátításáról szól. Az egynapos továbbképzést Vajdaság kilenc különböző helyszínén szervezték meg.

Tegnap délután Zentán került sor az eseményre a Thurzó Lajos Általános Iskolában a község pedagógusainak részvételével, ahol az előadók Gömöri Irén osztálytanító, fejlesztő-pedagógus és Kormányos Katona Gyöngyi magyar nyelv és irodalom szakos tanár, kulturális mediátor voltak.

A képzést megnyitó De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja az esemény előtt lapunknak nyilatkozva elmondta, Vajdaságban 423 magyar nyelven oktató osztálytanító van alkalmazásban, és a továbbképzés szervezői arra törekedtek, hogy mindegyikük részt tudjon benne venni. A járványügyi helyzetet figyelembe véve egyidőben több tanteremben folyik a munka, amihez a digitális eszközöket hívták segítségül, jelesül a Pannon RTV technikai támogatását. De Negri Ibolya elárulta, a képzés elméleti és gyakorlati részből áll, és a negyedik osztály végén sorra kerülő tudásfelmérésben segíti a tanítókat. A programban szereplő szabványok differenciált szinteket határoznak meg, melyek szerint a tanuló lehet alap-, közép- és haladó szintű a tudását illetően. Így a pedagógusok alapjában véve arra kapnak választ, mit kell tudnia a diáknak, milyen kompetenciákkal, képességekkel kell rendelkeznie, illetve, hogy mit értékeljen a tanár, amikor felméri a tudását.

Kormányos Katona Gyöngyi elmondta, előadása az általános iskolai tudásszabványokról szól, melyek még 2009-ben kerültek be az oktatási rendszerünkbe kulcsfogalomként, és a pedagógusok azóta is használják őket, erre építik a tantervüket. Mindez azért rendkívül hasznos, mert ilyen módon lehet a tanulókat képességeikhez mérten, egyénre szabottan fejleszteni pedagógusként. Mint Kormányos Katona Gyöngyi kiemelte, még a nyár folyamán kaptak egy felkérést az Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézettől és az MNT-től egy elektronikus kézikönyv összeállítására osztálytanítók részére, amely a tudásszabványok elméleti részét foglalja össze, illetve gyakorlati feladatokat is tartalmaz. A kézikönyv elkészült, több mint száz feladatot állítottak össze Tőke Éva szabadkai pedagógussal.

Amennyiben a továbbiakban a járványügyi helyzet miatt szigorításokra kerül sor, akkor a képzéseket online formában fogják megtartani.

Szögi Csaba

Forrás: Magyar Szó, 2020. november 11.