Az identitás megőrzésének bázisa | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Az identitás megőrzésének bázisa

Átadták a Szabadkai Városi Könyvtár új olvasótermét

Hétfőn átadták rendeltetésének a Szabadkai Városi Könyvtár új, háromszintes olvasótermét. Az eseményen jelen volt Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város képviselő-testületének elnöke, és mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. A fennállásának idén 130. évfordulóját ünneplő könyvtár ezzel egy új, a XXI. század igényeinek megfelelő olvasóteremmel gazdagodott.

Az esemény kezdetén Dragan Rokvić, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója körbevezette a vendégeket az új létesítményben. Az olvasóterem földszintjén egy tanácsterem található, amely konferenciák, sajtótájékoztatók és egyéb összejövetelek megrendezésére alkalmas. Az első emeleten található maga az olvasóterem, amely főleg a kutatókat várja, míg a második emelet a könyvtár dolgozóinak van előirányozva. A létesítményt a legújabb számítógépes eszközökkel szerelték fel.

Az olvasóterem modern tanácstermében megtartott sajtótájékoztatón Dragan Rokvić köszönetet mondott a magyar kormánynak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, a Magyar Nemzeti Tanácsnak és személyesen Pásztor Istvánnak a könyvtárnak nyújtott sok éves támogatásért, amelynek köszönhetően az intézmény eddig minden stratégiai célját valóra tudta váltani. Az igazgató elmondta, hogy a könyvtár idén ünnepli megalapításnak 130. évfordulóját, s kiemelte, hogy a jubileumra egy megpróbáltatásokkal teli évben került sor, ennek ellenére sikerült egy modern, multifunkcionális, az Európai Unió szabványainak megfelelő olvasótermet átadniuk. A létesítmény az udvarral együtt körülbelül 400 négyzetmétert tesz ki, és körülbelül 80 személyes.

Az igazgató felszólalásában külön köszönetet mondott Živka Radulović-Ražnatović építészmérnöknek, az olvasóterem tervezőjének, akinek megvolt a kellő bátorsága, víziója és ereje, hogy segítse a projekt megvalósulását. Rámutatott arra, hogy a könyvtár infrastruktúráját úgy kívánják a XXI. század követelményeinek megfelelően modernizálni, hogy közben megőrizzék a Raichle J. Ferenc által tervezett épület jellegzetességét.

Pásztor István örömteli eseménynek nevezte az olvasóterem átadását, hangsúlyozva, hogy annak felépítése csak egy része a könyvtáron elvégzett számos befektetésnek. Rámutatott arra, hogy a több, mint hat évvel ezelőtt kezdődött befektetésekből számos már megvalósult, több jelenleg is tart, és lesz olyan is, amely az elkövetkező időszakban fog megvalósulni. Ebből csak az új olvasóterem felépítésére több, mint 600 ezer eurót biztosítottak. Pásztor István kiemelte, hogy a könyvtár felújítása és modernizációja megvalósulásának oroszlánrészét Hajnal Jenő végezte. Hozzátette, hogy számos, a könyvtáréhoz hasonló nagyszabású felújítás lezajlott vagy van folyamatban Szabadkán. Példaként említette a Zsinagóga és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületének felújítását, illetve a Szent Teréz-székesegyház megőrzésére tett erőfeszítéseket.

– A könyvtár azért jelentős intézmény, mert mindannyiunk identitásmegőrzésének a bázisát jelenti. Az identitás megőrzése pedig a XXI. század elejének elsődleges kérdése. Ebben a kérdésben a különböző identitások hordozói között nincs konfliktus. Azokkal van konfliktus, akik tagadják az identitást, mint fontos kérdést. Úgy gondolom, hogy mindenekelőtt szabadkai és regionális keretek között a Szabadkai Városi Könyvtárnak kulcsszerepe van e kérdés kutatásában. Szerintem alapvető funkciója az intézménynek, hogy választ adjon arra a kérdésre, hogy mi az a közös nevező, amely összeköt és erősít minket. Ahhoz pedig, hogy ezt a funkciót sikeresen betöltse, ez az új olvasóterem elengedhetetlen. Ez biztosítja a helyiségeket, a technikai feltételeket – nyilatkozta többek között Pásztor István, és hozzátette, hogy ő több, mint ötvenöt éve a könyvtár tagja, és minden szabadkait, akinek még nincsen olvasókártyája, arra biztatott, hogy iratkozzon be ebbe a százharminc éves intézménybe.

Stevan Bakić szerint az új olvasóterem a soha nem látott szerb–magyar jószomszédi viszony egyik eredménye. Hozzátette, hogy a szerb kormány évek óta támogatja a kultúra fejlesztését, amelyet országszerte számos beruházás bizonyít. A polgármester gratulált a könyvtár munkaközösségének és minden szabadkainak, és arra kérte őket, hogy a jövőben is fejlesszék, őrizzék és kutassák a kulturális örökségünket.

Dr. Pásztor Bálint szerint azért kiemelkedő az új olvasóterem, mert egyesíti a tradíciót és a modernséget.

– Mindent, ami Szabadka szellemiségét tükrözi, ápolni, felújítani, őrizni kell. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meg kell állítani a történelem kerekét, és legkevésbé sem jelenti azt, hogy a polgárok, mindenekelőtt a kutatók, oktatók ne használhassák azokat a lehetőségeket, amelyeket a XXI. század nyújt számukra. Ezért tökéletes ez a befektetés – mondta a képviselő-testület elnöke.

Mgr. Hajnal Jenő ünnepnek nevezte az átadót. A könyvtár legfőbb feladatát és kötelességét abban látja, hogy azokat a kulturális javakat, amelyekkel rendelkezik, továbbadja és rendelkezésére bocsátja más intézmények számára. Ezt a feladatát az intézményben történt modernizációkkal tudja végrehajtani.

Živka Radulović-Ražnatović felszólalásában elmondta, hogy építészmérnökként mindig szívesen folytatja a mások által elkezdett munkát, így a könyvtár esetében Raichle J. Ferenc munkáját. Szerinte az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy az elődök által felállított szűk keretek között alkosson. Magáról az olvasóteremről elmondta, hogy az a könyvtár rejtett zugában épült fel, de gazdagon megvilágított belső tere az olvasók, kutatók, tanuló diákok számára szép környezetet teremt. Hozzátette, hogy nem csak az új olvasóterem, hanem a könyvtár teljes felújításának tervdokumentációját is elkészítette.

Az esemény végén a könyvtár igazgatója a vendégeknek ajándékcsomagot nyújtott át, amely a jubileum alkalmából megjelent, a könyvtár történetét bemutató monográfiát is tartalmazta.

Szerző: Pasz

Forrás: Magyar Szó, 2020.12.29.