Beköltözött az Európa Kollégiumba a lakók hetedik nemzedéke | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Beköltözött az Európa Kollégiumba a lakók hetedik nemzedéke

Az első körben 75, az Újvidéki Egyetem karain tanuló elsőéves hallgató foglalhatta el a szobákat. Vajdaság 22 községéből érkeztek az új kollégisták.

Az új lakók nagy részét a kollégium jó hírneve, az ismerősök pozitív tapasztalata vonzza a diákotthonba.

Bozsóki Nina, Óbecse: „A nővérem is, és már több idősebb barátnőm is itt lakik, és mindannyian nagyon jókat meséltek róla, ezért engem is meggyőztek azzal, hogy ide költözzek. Nagyon tetszik, nagyon szép, és mindenki nagyon rendes, akivel eddig megismerkedtem.”

Nejrić Tijana, Topolya: „Tetszik a berendezés, és a szobatársamnak az jutott, akit választottam is. Azt mondom, hogy az egyik legmodernebben felszerelt kollégium a területünkön, és azt gondolom, hogy hagyományápoló, és ezért megfelelőnek találom a tanulmányaim során.”

Az első pályázati körben 75 gólya nyert felvételt. A vajdasági családoknak nagy terhet vesz le a vállukról, ha a felsőoktatási tanulmányokat folytató gyermekeik egy színvonalas kollégiumban tölthetik egyetemista éveiket. Snejder-Sára Ildikó, igazgató, Európa Kollégium: „A kollégium a kényelmes bentlakási szobáknak köszönve, a multifunkcionális termeinek köszönve, gondozott környezetének köszönve egy olyan bentlakási és tanulási közeget tud nyújtani, aminek köszönve azt gondolom, hogy nagyon sok kollégista inkább szállodához hasonlítja az intézményünket, mint kollégiumhoz.”

A Magyar Nemzeti Tanács hét éve bírálja el a bentlakásra vonatkozó pályázatokat. Az új kollégisták 22 községből érkeztek, legtöbben Szabadkáról és Óbecséről, tanulmányaikat pedig nagy részben a Bölcsészettudományi, a Természettudományi és az Orvostudományi Karokon folytatják. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Most már elmondhatjuk, biztosan állíthatjuk, hogy nincs olyan fiatal, aki Újvidéken, a legnagyobb egyetemi városban tanulna, hogy ne vágyna arra, hogy ebben a gyönyörű, impozáns épületben lakhasson, hiszen az Európa Kollégium nemcsak egy bentlakási lehetőséget biztosít a kellemes és kényelmes szobáival, hanem az Európa Kollégiumban működő szakkollégiumi programok lehetőséget adnak arra, hogy közösen alkossanak, közösen gondolkodjanak, valamint, hogy szellemileg is kiteljesedjenek a fiatalok.”

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a vajdasági magyar stratégiai partnerekkel együttműködve és az itteni célkitűzéseikkel is összhangban támogatja a szülőföldön való boldogulást. Pirityiné Szabó Judit, főosztályvezető, Nemzetpolitikai Államtitkárság: „Nagy öröm számunkra, hogy a mai napon egy olyan intézményben lehettünk jelen, immár hetedik alkalommal, amely egyik ékessége a vajdasági magyarságnak, de mondhatom, hogy talán a Kárpát-medence szintjén is a legmodernebb, legkorszerűbb, és a legnagyobb befogadóképességű intézményről beszélünk.”

Az új nemzedéket ünnepélyes keretek között fogadták.

Forrás: Pannon RTV, 2021.09.30.