Bodzsoni István marad a Pannon igazgatója | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Bodzsoni István marad a Pannon igazgatója

Tizennegyedik rendes ülését tartotta meg pénteken a Magyar Nemzeti Tanács. Az áprilisban elektronikus úton megtartott szavazást követően a tanács ezúttal, betartva a javasolt és a kötelező járványügyi intézkedéseket, hagyományos ülés keretében vitatta meg a napirendjén szerepelt beterjesztéseket, majd szavazott azokról.

Az ülésen 29 támogató és négy tartózkodó szavazattal Bodzsoni István okleveles jogászt négyéves mandátummal újfent megválasztották a Pannónia Alapítvány ügyvezetőjévé. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottsága elnökének indoklása szerint Bodzsoni István kilenc éve látja el az említett tisztséget, és azóta a Pannon RTV sikeres médiaházzá nőtte ki magát. Hozzájárult a közösség erősödéséhez és az anyaországgal való kapcsolatok erősítéséhez, majd Bodzsoni Istvánt idézte: „A jövőben még erősebbé és vonzóbbá kívánom tenni a Pannont, azokért, akikért létezik, a hallgatókért, a nézőkért és az olvasókért.”

Ternovácz István, a VB tagja szerint amikor Bodzsoni István tevékenységét értékelik, figyelembe kell venni, hogy kilenc éve küzd a Pannon RTV felépítéséért. A Pannon RTV, minden hiányossága ellenére, jelenleg a legtökéletesebb magyar médiaház Vajdaságban, nyomatékosította Ternovácz István, hozzátéve: a Pannon RTV hozzájárult a nemzetépítés és az egyetemes magyarság összefonódása tekintetében kitűzött céloknak a megvalósításához.

Bodzsoni István vezetésével a Pannon RTV erős médiaházzá vált, ami elsősorban a Magyarországról érkező támogatásoknak köszönhető – fejtette ki Kalmár Zsuzsanna, majd egy kérdéssel folytatta hozzászólását: mi történik akkor, ha ezek a források egyszer elapadnak, hiszen Szerbia államvezetésének nem kötelessége támogatni a médiaházat. Mint hozzátette, azt is érdemes figyelembe venni, hogy akit vagy amit, ennyire támogatnak, attól cserébe a támogató valamit elvár, ez pedig az objektív tájékoztatás kárára mehet.

Gazdag és sokszínű beiratkozási tervet sikerült biztosítani a leendő középiskolásoknak – emelte ki Jerasz Anikó, a vajdasági középiskolák első osztályába beiratkozó tanulók javasolt létszámára vonatkozó beterjesztést indokolván. Mint kiderült, Vajdaságban 35 középiskolában, azaz 24 szakközépiskolában, 9 gimnáziumban és 2 művészeti középfokú oktatási intézményben, 74 szakon, 55 négyéves és 19 hároméves szakirányzaton lesz magyar nyelvű oktatás a következő tanévben. Magyar nyelven összesen 2102 férőhelyet terveztek – 1532-őt négyéves, 570-et pedig hároméves szakirányzaton – részletezte Jerasz Anikó.

– Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a legnépszerűbbnek bizonyuló szakok ismét megnyíljanak, de arra is, hogy a néhány éve nem megnyitott szakirányok ismét elérhetővé váljanak. Ehhez kapcsolódóan megemlíteném, hogy a topolyai Dositej Obradović Gimnáziumban és Közgazdasági Iskolában ismét lehetőség van közgazdasági szakirányzatra iratkozni, méghozzá idegenforgalmi és szállodaipari technikus szakra. A futaki Mezőgazdasági Iskolában és Kollégiumban a mezőgazdasági technikusi szakon ismét magyar nyelven tanulhatnak az érdeklődő fiatalok – tájékoztatta a tanácsot Jerasz Anikó.

Mengyán Pletikoszity Ildikó is megfelelőnek és gazdagnak tartja a felkínált tartalmakat, de azt is hozzátette, értesülései szerint sok osztály félig üresen, vagy inkább üresen maradt.

– A terepről arról tájékoztattak, hogy nagyon sokan tüntették fel kívánságként a vajdasági középiskolákat, ám mégsem iratkoznak be, mert korábban már valamelyik magyarországi középiskolai intézménybe beiratkoztak. Ez engem nagyon meglepett, hiszen a szülők még a koronavírus-járvány és a határátlépés bizonytalansága ellenére is Magyarországon iskoláztatják a gyerekeket. Ebben a tekintetben sok a tennivalónk, továbbra is a kelleténél többen tanulnak Magyarországon – fogalmazott Mengyán Pletikoszity Ildikó.

A folytatásban magyar nyelvű tankönyvek jóváhagyása szerepelt a napirenden. Az, hogy mostanra minden tankönyv elkészült és megtalálható a tankönyvkatalógusban, az MNT hivatala, a tartományi oktatási titkárság és a Vajdasági Pedagógiai Intézet közötti folyamatos együttműködésnek és összehangolt tevékenységnek köszönhető – jegyezte meg Jerasz Anikó.

Egy évvel ezelőtt azt ígérte, hogy a 2020/21-es tanévre, amikor a harmadikosok és a hetedikesek az új tanterv szerint kezdik meg a tanévet, minden új tankönyv meglesz minden tantárgyból – emlékeztetett Petkovics Márta, az Oktatási Bizottság tagja, hozzátéve: büszkén jelentheti ki, hogy sikerült eleget tenni ennek az ígéretnek. Egyik-másik nemzeti tanácsnak sem sikerült biztosítania minden tankönyvet szeptember 1-je előtt, de sokak még csak ott tartanak, hogy a másodikos tankönyveket kezdik el fordítani, illetve írni – mondta Petkovics Márta, majd köszönetet mondott annak a megközelítőleg száz, a közösségért odaadóan tevékenykedő munkatársnak, aki hozzájárult ahhoz, hogy a magyar tankönyvek hiánytalanul elkészüljenek.

Az ülés folytatásában elsősorban oktatáshoz kapcsolódó beterjesztések szerepeltek napirenden, egyebek mellett a Topolyai Mezőgazdasági Iskola diákotthoni tevékenységének a megkezdéséről, továbbá köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati kulturális pályázatokhoz, valamint Magyarkanizsa tájékoztatási pályázatához kapcsolódó beterjesztések.

Forrás: Magyar Szó, 2020. július 11. 12. 1. 5.