Diákcsere programok | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Diákcsere programok

A legismertebb hazánkban is működő cserediákprogramok a következők:

GLOBAL UGRAD EXCHANGE PROGRAM

Ha minden vágyad, hogy Amerikában tanulhass, ez a tökéletes program számodra. Az ösztöndíj által egy évig tanulhatsz Amerika egyik akkreditált, színvonalas egyetemén. Az ösztöndíj fedezi a belföldi és külföldi utat, szálláshelyet, könyveket, tandíjat, és havi zsebpénzt is biztosít.
Szaktól függetlenül mindenki pályázhat, aki alapképzésre jár, kivéve a jogi és orvosi kar hallgatóit, mivel ezek a szakok csak mester fokozaton írhatóak be az Egyesült Államokban, a program lényege viszont, hogy alapképzésre küldjön Amerikába diákokat.
A program szerves része, hogy az egy év alatt a diákok lehetőséget kapjanak az amerikai kultúra megismerésére, gyakornoki munkában és önkéntes munkában való részvétel által.

JOINEU-SEE

A JOIN-EU-SEE program az egyik legjobb és legismertebb ösztöndíj, amely által egy vagy fél évet tanulhatsz Nyugat-Európa különböző egyetemein. Alapszakosok, mesterszakosok, és a doktori tanulmányaikat folytató hallgatók is pályázhatnak. Az ösztöndíj fedezi az uti költségeket, betegbiztosítást, tandíjat, továbbá a program havi zsebpénzt is biztosít, amely elegendő összeg a lakbér kifizetéséhez és megélhetéshez az adott országban.

Bővebb információ a pályázási határidőről, feltételekről és szükséges dokumentumokról: http://www.joineusee.eu/

BASILEUS

A JOINEU-See programhoz hasonló ösztöndíj, európai uniós államok és balkáni országok közötti cserediák program. Alap-, mester-, és doktori képzésre járó hallgatók is tudnak pályázni. Az ösztöndíj összege és a pályázati feltételei megegyeznek a JOINEU-See program feltételeivel.

Bővebben:http://www.basileus.ugent.be/index.asp

SIGMA

Mint a JOINEU-See és Basileus, a Sigma is az ERASMUS MUNDUS ösztöndíj programok közé tartozik. Ebből kifolyólag, nagyon hasonló feltételek jellemzőek a Sigmára is, úgy a pályázati feltételek, mint az ösztöndíj nagyságát illetően. A különbség az, hogy ebben a programban más európai egyetemek vesznek részt, mint az előző kettőben.

Bővebben: http://portal.uw.edu.pl/web/sigma/

ERAWEB

Az Eraweb az Erasmus Mundus egyik programja, az egészségügyi egyetemeken tanulóknak ajánlom figyelmébe. Ez az ösztöndíj is tökéletes feltételeket és nagyszerű ösztöndíjat biztosít a hallgatóknak, lehetőséget adva arra, hogy a hallgatók megismerhessék Nyugat-Európa színvonalas egyetemeit, és a legmodernebb kutatásokat az egészségügy terén. A hallgatók 5 nyugat-európai egyetem közül választhatnak. A program egytől két évig tart.

Bővebben: http://erasmus-westernbalkans.eu/

DAAD

Ha német egyetemen szeretnél tanulni, válogathatsz a DAAD ösztöndíjak közül. Az Újvidéki Egyetem nagyon sok német egyetemmel kapcsolatban áll. Legnagyobb esélyesek a pályázat elnyerésére a műszaki egyetemek hallgatói, de bárki pályázhat, bármilyen akkreditált szerbiai egyetemről. Fontos tudni, hogy a program elnyeréséhez elengedhetetlen a középszintű német nyelvtudás.

Bővebben:http://www.daad.rs/en/

CEEPUS

A Ceepus program partneregyetemei Közép-Európai egyetemek. Nem csak féléves külföldi tanulmányban vehetnek részt a hallgatók, lehetőség van tanulmányutakra és nyáriegyetemekre való pályázásra is.

Bővebben: http://www.ceepus.info/

 

Mindegyik pályázat elnyerésénél elengedhetlen a nyelvtudás. A programok nagy része intézmény közötti megegyezésen alapszik, ami azt jelenti, hogy a külföldön letett vizsgáidat, melyek benne vannak a tanulási szerződésben, el kell, hogy ismerje az otthoni egyetemed is. Tehát, miután hazajössz, nem kell vizsgáznod, vagy csak azokat a vizsgákat kell leraknod, amelyekből külföldön nem volt lehetőséged vizsgázni. Mielőtt pályáznál, bizonyosodj meg róla a programok honlapján, hogy az egyetemed ott van-e a partner egyetemek listáján!

A fenti programok mindegyikére pályázhatnak az Újvidéki Egyetem hallgatói. A határidők mindegyik programnál eltérőek. A fenti ösztöndíj programok a legjobb és hazánkban legelterjedtebb programok. Ezenkívül előfordulhat, hogy vannak olyan egyetemek Nyugat-Európában, melyek cserediákprogramtól függetlenül ösztöndíjakat írnak ki tehetséges, fejlődő országokból származó diákok számára. Ezért, ha megtetszik valamilyen külföldi egyetem, nem árt utánanézni mik a feltételek, és esetleg van-e valamilyen ösztöndíj pályázásra lehetőség.

Közérdekű információk: