Élettel megtölteni a közösségi tereket | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Élettel megtölteni a közösségi tereket

Bácsgyulafalván és Csonoplyán járt az MNT küldöttsége

A bácsgyulafalvi helyi közösségbe és a csonoplyai Mindenszentek római katolikus egyházközösségbe látogatott mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének vezetésével az MNT küldöttsége. Az egyeztetés alkalmával többek között beszélgettek a bácsgyulafalvi (telecskai) Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület képviseletével és megtekintették a felújításra szoruló művelődési egyesület épületét. A küldöttséget Bácsgyulafalván Borsos Mária, a helyi közösség tanácsának elnöke, Jankovich Szilárd, a VMSZ bácsgyulafalvi Helyi Szervezetének elnöke, Zombor városi tanácsosa, továbbá a helyi közösség tanácsának több tagja fogadta.

Csonoplyán ft. Hajdú László helyi plébános köszöntötte a vendégeket és együtt megnézték a templom nagy múltú, impozáns épületét, a felújított parókiát, valamint annak közösségi termét. Hajdú atya lelkesen számolt be az MNT-nek, Magyarország Kormányának és a VMSZ-nek köszönhető helyi fejlesztésekről, valamint a magyar anyanyelvápoló csoport eredményes, identitásőrző működéséről.

Az MNT elnöke szerint tanulságos volt a két látogatás.

– Bácsgyulafalván azt tapasztaltuk, hogy megélhetjük az újrakezdés pillanatát. A falu újra az egymásra találást, az összefogás lehetőségeit keresi. Azt kutatják, hogyan tudnának olyan erőre kapni, amelyet hosszú-hosszú évtizedeken át mindig fel tudtak mutatni. A művelődési ház felújítása, a közösségi terek kialakítása és azokba tartalmat, életet belevinni, ezek voltak a legfontosabb tanulságai a látogatásnak és ebben minden támogatást meg kell adni a közösségnek.

Ami Csonoplyát illeti, elindult egy folyamat, amely azt jelenti, ha egy közösségben megvan az az egyetlen ember, itt a plébános úr, akkor a csoda elkezd élni, működni. Ott, ahol alig élnek magyarok, a gyerekeket magyarórára viszik, szeretnék, hogy megőrizzék hagyományaikat, örökségüket, identitásukat. Úgy gondolom, hogy minden ilyen látogatásnak csak egy tanulsága lehet: megkeresni azt az egy embert, aki ezt az áldozatot meg tudja hozni a közösségéért. A másik fontos dolog pedig, hogy föltételeket tudjunk teremteni ahhoz, hogy ebben az áldozathozatalban az ott élők jól érezzék magukat. Ilyenkor elsősorban a fiatalokra és a gyermekekre gondolunk – mondta mgr. Hajnal Jenő.

A delegáció soraiban jelen volt Gyetvai Tímea, az MNT pénzügyi vezetője, Lulić Emil, az MNT hivatalának vezetője, Dubacz Éva tartományi képviselő és Pelt Ilona tartományi segédtitkár, a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke.

Forrás: Magyar Szó, 2021. december 4.,5.