Elhelyezték az új magyar óvoda alapkövét Szabadkán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Elhelyezték az új magyar óvoda alapkövét Szabadkán

A magyar kormány támogatásával megvalósuló intézménybe 100 kisgyermek járhat majd, két bölcsődés és három óvoda csoportba.

A tervek szerint ebbe az oviba járnak majd jövő őszre a magyar ajkú kisgyermekek Szabadkán. A korszerű intézményben bölcsőde és óvoda is lesz, illetve a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar gyakorlóóvodájaként is működik majd az intézmény.

Fejsztámer Róbert, a Szekeres László Alapítvány kuratóriumi elnöke: „Egy évvel ezelőtt, amikor a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen, szakmailag jártuk végig ezeket az épületeket és csak lélekben, a lelki szemeink előtt próbáltuk elképzelni, hogy hogyan is nézne ki ez az óvodafejlesztés itt Szabadkán, akkor még senki nem gondolta azt, hogy idén már alapkövet is tudunk letenni.”

Hitet és bátorságot kívánt a szabadkai magyarságnak felszólalásában Hajnal Jenő. Az MNT elnöke szerint ahol egy közösség új óvodát épít, ott biztosan van jövő.

„Egy dolgot lehet tudni biztosan. Hogyha vannak olyan emberek, akik hisznek a jövőben, akkor lesz is jövő. És egy-egy olyan magyar közösségben, amelyben úgy döntenek, hogy óvodát fognak építeni, alapkövet tesznek le, majd megépítik az óvodát, ott biztosan olyan emberek laknak, akik azt gondolják, hogy van jövő. Azt gondolják, hogy Szabadkán is lesz jövő, és amit ők itt a két kezükkel felépítenek, az nem enyészik el.”

A vajdasági magyar közösség egymásba kapaszkodva, erőteljes kísérletet tesz annak érdekében, hogy megváltoztassa a saját sorsát - fogalmazott az eseményen Pásztor István. A VMSZ elnöke szerint, ennek a meggyőződésnek a megerősítése érdekében szebb, gyönyörűbb és szimbolikusabb tartalmat, mint az óvoda alapkövének letétele, nem választhattak volna.

„Nem kívánjuk feladni azt az álláspontunkat, hogy mi a rendszer részeként látjuk saját magunkat. Mi a rendszer elemeit kívánjuk fejleszteni úgy, hogy abból mindenkinek haszna származzon. Ezt csináltuk eddig is, ezt csináljuk ezután is. Az, hogy itt most egy önálló óvodát létrehozunk, az nem azt jelenti, hogy a rendszerből ki akarunk lépni, nem azt jelenti, hogy rendszert felakarjuk adni, nem azt jelenti, hogy a rendszernek hátat akarunk fordítani. Azt jelenti, hogy ebben is meg akarjuk mutatni, hogy néz ki az, amikor magyarok csinálnak valamit.”

A szabadkai Vackor óvoda alapkövét Pásztor István, a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Fejsztámer Róbert, a Szekeres László Alapítvány kuratóriumi elnöke és Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős magyar miniszteri biztos közösen helyezték le. Az alapkövet pedig Palatinus István atya áldotta meg.

Forrás: Pannon RTV