Folyamatosan készülnek a magyar nyelvű tankönyvek | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Folyamatosan készülnek a magyar nyelvű tankönyvek

Nem a kiadón múlik az, hogy a nemzeti közösségek nyelvein nem jelentek még meg az új tankönyvek - mondta tegnap az oktatási miniszter.

Mladen Šarčević úgy gondolja, a tankönyvek késéséről sokszor az adott nemzeti tanács tehet. Vicsek Annamária oktatási államtitkár szerint ez nem vonatkozik a Magyar Nemzeti Tanácsra, hisz az MNT pontosan tudja mi a feladata és el is végzi azt. A magyar nyelvű könyvek egyébként az állami tankönyvkiadó és öt magánkiadó gondozásában jelennek meg.

2018-tól van érvényben az új tanterv Szerbiában. A tavaly elsős és ötödikes, most másodikos és hatodikos tanulók ismét új tankönyvek nélkül kezdték meg a tanévet. Varga Diósi Viola legidősebb fia most másodikos. Sok más diáktársához hasonlóan ő is a régi tankönyveket használja.

Varga Diósi Viola, szülő: „Az összes tankönyvünk olyan, amiből az előző generációk is tanultak, azzal, hogy a környezet nevű tantárgyból állítólag hamarosan meg fog jelenni az új tankönyv, azt megvárjuk, addig a gyerekek fénymásolatokból és más alternatív segédeszközökből tanulnak.”

Néhány nemzeti közösségnek kevesebb mint 20 ezer személy a tagja, ezekben a közösségekben pedig nagyon kevés a gyermek - mondta Mladen Šarčević, oktatási miniszter.

Mladen Šarčević, oktatási miniszter: „Ezért változtattuk meg úgy a tankönyvekről szóló törvényt, hogy megoldjuk a kis példányszámú tankönyvek problémáját. Tehát a nagy vagy közepes nagyságrendű kiadóknak, amelyeknek nem éri meg ekkora példányszámban nyomtatni, csak a bruttó nyereség 2 százalékát kell befizetniük, a többit a Tankönyvkiadó Intézet állja. Tehát, ami a tankönyvkiadónál való várakozást illeti, a várakozási idő nagyon kicsi. Mindig ott akad el a folyamat, hogy az adott nemzeti közösség nem biztosított elegendő lektort vagy recenzenst, ezért mindig sürgetjük is őket.”

A miniszter kijelentése egyáltalán nem a magyar közösségre vonatkozik - mondta el a Pannon RTV-nek Vicsek Annamária. Az oktatási államtitkár hangsúlyozta, a magyar nemzeti közösség egyrészt nem kis lélekszámú, másrészt pedig az MNT pontosan tudja és végzi a feladatát. Hangsúlyozta, vannak olyan nemzeti tanácsok, amelyek esetében sokkal problémásabb és sokkal körülményesebb a kisebbségi tankönyvek kiadása. A jelenlegi érvényes tankönyv katalógusokban a magyar nyelvű tankönyvekből van a legtöbb.

Vicsek Annamária, oktatási államtitkár: „Egyik másik kisebbség sem rendelkezik annyi újonnan jóváhagyott, tehát az új tanterv szerint készült tankönyvvel, mint a magyar kisebbség, úgyhogy ilyen értelemben teljesen meg lehetünk nyugodva, a miniszternek ez a kijelentése nem ránk vonatkozott, és természetesen a jövőben is mindent megteszünk az MNT-vel való együttműködés terén, hogy a magyar tankönyvek az elkövetkező időszakban is ezt a tempót tartva, illetve követve a vállalásokat és az ígéreteket, az elkövetkező időszakban biztosítsa a tankönyveket.”

Az első és ötödik osztály számára idén egy könyv kivételével mind megvan, a másodikos és hatodikos tankönyvek most készülnek. A következő feladat az, hogy novemberig, amikor a következő katalógusbővítés megjelenhet, a többi másodikos és hatodikos tankönyv is meglegyen - mondta az államtitkár. Így ezek a tankönyvek a második félévtől már a tanárok és diákok rendelkezésére állhatnak.

Forrás: Pannon RTV