Huszonötödik rendes ülését tartotta az MNT | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Huszonötödik rendes ülését tartotta az MNT

Iskolaszéki tagokról, utcanevek cseréjéről és pályázatokról is hoztak döntést a Magyar Nemzeti Tanács mai ülésén. A tagok 42 napirendi pontot vitattak meg. Az ülés hozzászólásokkal, de hosszabb viták nélkül zajlott le.       

A Magyar Nemzeti Tanács 26 taggal nyitotta meg 25. rendes ülését. A tervezett napirendeket módosítások nélkül terjesztették szavazásra. A 42 pont közül mindegyiket elfogadták. A negyedik napirendi pont azonban vitát szült. Maga az előterjesztett téma a begaszentgyörgyi Desanka Joksimović Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatóválasztása volt. A posztra Nada Janješ óvónőt javasolta. Joó Horti Lívia, az MNT tagja azonban ehelyett a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola igazgatójának kinevezését és annak körülményeit vitatta.

Szintén rövidebb vitába bocsátkoztak a napirenden szereplő oktatási intézmények iskolaszékeinek tagcseréjéről. Joó Horti Lívia szerint az előterjesztett napirendi pont azt mutatja, hogy az MNT tévedett, amikor ezeket a személyeket jelölte ki a tisztségre, hiszen most szintén a testület váltja le őket. Joó Horti Lívia, tag, MNT: „Ezek az emberek, amikor meg lettek választva a múltkori választásokat követően, gyakorlatilag betöltötték a szerepüket, és azt mondja az elnök asszony, hogy az önkormányzat kérésére most mi leváltjuk őket, illetve újakat jelölünk. Azt gondolom, hogy ennél azért fontosabb szerv a Magyar Nemzeti Tanács, tehát én legalább erre az ülésre, ha az Oktatási Bizottság ülésére nem tudtak választ adni, szeretnék valami indoklást adni arra, hogy sorra azokban az iskolákban, ahol mi adtuk a jelölteket, miért gondolja azt az önkormányzat, hogy le kell váltani az iskolaszéki tagokat.”

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke hangsúlyozta, alaposan utánajártak az okoknak. „Többnyire azokról az iskolaszéki tagokról van szó, akik most felmentésre kerülnek, illetve a helyükbe új tagok kerülnek, akik nem jártak rendszeresen az iskolaszéki ülésekre, tehát nem tudtak a testületekben számítani arra, hogy ott lesznek és a különböző dokumentumok kapcsán véleményt formálnak, illetve megszavazzák. Utánajártunk, hogy ezek a személyek valóban nem jártak-e az ülésekre, és hogy jogos-e a leváltásuk.”

Ezen témák mellett szó volt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet idei évi munkatervéről, az általános iskolák negyedik osztálya számára az Anyanyelvápolás tankönyv jóváhagyásáról, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatóválasztási eljárásáról. Emellett döntést hoztak több kulturális és köztájékoztatási pályázat kapcsán, valamint napirendre kerültek még egyes utcanevek véleményezései is. A javaslatokat a tanácstagok elfogadták.

Forrás: Pannon RTV