Jerasz Anikó az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke (videó) | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Jerasz Anikó az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke (videó)

Megválasztották kedden a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságát és a testület alelnökét Szabadkán. Az MNT végrehajtó szervének öt tagja van, élén az elnökkel, aki az országos kisebbségi magyar önkormányzat „miniszterelnöke”. A Végrehajtó Bizottság váltja fel az eddigi Közigazgatási Hivatalt, annak elnökét és tanácsosait.

Jerasz Anikó okleveles osztálytanító és szerb mint környezetnyelvtanár lett az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke. Eddigi munkája során sokat tett azért, hogy a kisközösségekben, a falvakban megmaradjon a magyar nyelvű oktatás. A végrehajtó testület elnökeként az összehangolt munkát tartja a legfontosabbnak. „A mostani négyéves mandátumban nem kívánunk nagyon éles határokat vonni az MNT hatáskörei között, gondolok az oktatásra, kultúrára, a hivatalos nyelvhasználatra és a média területére. Úgy gondoljuk, hogy egy összehangolt csapatmunkában dolgozunk majd. Az lesz a bizottság feladata, hogy elkészítse, előterjessze a papírokat, anyagokat a tanács elé, illetve hogy kikérje a hivatal és a bizottságok véleményét.

A Végrehajtó Bizottság további tagjai Antal Szilárd rendező, Beretka Katinka jogász, Lovas Ildikó író, Paskó Csaba plébános. A jelöltek a vajdasági magyar közélet meghatározó és elismert személyiségei – mondta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. „Mi öt személyben próbáljuk azt a szerteágazó munkát kompetenciában képviselni, amely jelentős ahhoz, hogy az új Végrehajtó Bizottság egyrészt a hivatal szakembereire támaszkodva közvetlen kapcsolatot tudjon tartani az állandó bizottságokkal, tagjaival, munkáival, hogy olyan javaslatokat tudjanak megfogalmazni, amelyek felgyorsítják és megkönnyítik a testületi döntést.”

Az ülésen letette hivatali esküjét Nyilas Leonov Anita, az MNT újonnan megválasztott alelnöke. „A művelődés, a kultúra az, amely legközelebb áll hozzám, hisz művelődési tanácstagként dolgoztam Magyarkanizsa községben, és látom, hogy fogyatkozó közösségünknek a hagyományok, a nemzeti öntudat ápolása mennyire fontos.”

Az ülésen elfogadták az MNT új alapszabályát és ügyrendjét is. A testület állandó bizottságainak tagjaira december 15-ig fogadják a jelöléseket. Az MNT következő ülése december 29-én lesz.

Forrás: PannonRTV