Kinevezések az MNT-ben | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Kinevezések az MNT-ben

Keddi, második rendes ülésén a Magyar Nemzeti Tanács Nyilas Leonov Anitát választotta meg alelnökének. A tanács végrehajtó szervének, a Végrehajtó Bizottságnak az elnökét és négy tagját szintén megválasztották. Jerasz Anikó a VB elnöke, Lovas Ildikó, dr. Antal Szilárd, Beretka Katinka és ft. mgr. Paskó Csaba pedig a bizottság tagjai. Az MNT Alapszabályának és Ügyrendjének módosítását is elfogadták a képviselők.

Az alelnöki eskütételt követően Nyilas Leonov Anita megköszönte az iránta tanúsított bizalmat, valamint arról biztosított mindenkit, hogy alázattal kívánja betölteni tisztségét. Hasonlóképpen hangzott Jerasz Anikó, a VB elnökének beszéde: „Köszönöm a bizalmat. Megtiszteltetésként élem meg kinevezésem. Minden erőmmel és tudásommal a közösség érdekében kívánok tevékenykedni. Ehhez szeretném mindenki segítségét kérni.”

Nyilas Leonov Anita alelnököt Lovas Ildikó méltatta, mondván, hogy a Magyar Összefogás tagjaként és eddigi egyéb tevékenységével is azt bizonyította, hogy a vajdasági magyar közösségnek, valamint a magyarkanizsai magyar közösségnek olyan tagja, akire méltán számíthat mindenki, akivel együttműködik. Számos, a közösség számára meghatározó rendezvény szervezőjeként is rátermettségről tett tanúbizonyságot, hangsúlyozta Lovas, hozzátéve: hiszi, hogy nemcsak az MNT a törvényből fakadó alapvető tevékenységeinek a területén tud majd sikeresen tevékenykedni, hanem alelnökként összefogó, nyitott és megértő munkára lesz képes.

A VB elnökének és tagjainak megválasztását Penovác Náray Éva is támogatta. Megfogalmazása szerint külön örül annak, hogy az MNT végrehajtó szervében Paskó Csaba és Antal Szilárd személyében ezúttal a zeneművészet és a vizuális művészetek területének egy-egy kiemelkedő szakértője is képviselteti magát. A VB többi tagja pedig a folytonosságot biztosítja, emelte ki Náray, mondván: úgy érzi, hogy Hajnal jól választott.

A VB elnökének és tagjainak megválasztása kapcsán Szilágyi Miklós is felszólalt, mondván, hogy mind a VB elnöke, mind a tagok is bizonyítottak már eddig saját területükön. Többen közülük már az elmúlt négy évben is hozzájárultak az MNT sikeres munkájához, hangsúlyozta Szilágyi.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösség listájának tagjai, Tari István és Bacskulin István kritikával illették Lovas Ildikót, aki az előző összetételű MNT-ben a kulturális kérdésekkel megbízott tanácsos tisztségét töltötte be. Hajnal Jenő, az MNT elnöke válaszként kifejtette: minden, ami az elmúlt négy évben a kultúra területén megvalósult, kezdve a stratégia kidolgozásától egészen az értékteremtésig és a hagyományőrzésig, vitathatatlanul Lovas Ildikó személyéhez kötődik. Hajnal szavai szerint a VB többi tagja is rendelkezik azokkal az értékekkel, emberi és szaktudási képességekkel, amelyek alkalmassá teszik a tisztség betöltésére.

– Ami a különböző területeket illeti, a bizottságon belül egy megosztott, komplex feladat-végrehajtást tervezünk megvalósítani, hiszen az Alapszabály és a nemzeti tanácsokról szóló törvény is olyan feladatköröket ír elő a VB-nek, amelyek nemcsak egy, hanem több területhez való értést, kötődést is igényelnek. Ezt figyelembe véve tettem javaslatot a VB elnökének és tagjainak személyére – fogalmazott Hajnal.

A kinevezések megerősítését megelőzően az MNT megvitatta és elfogadta a tanács Alapszabályának és Ügyrendjének módosítási javaslatait. Az Alapszabály az MNT legfőbb jogszabálya, amely egyebek mellett meghatározza a tanács tevékenységét, tagjainak számát, székhelyét, elnevezését, címerét és pecsétjét, a tanács elnökének feladatait, megválasztásának módját és az elnök mandátumát, a tanács Végrehajtó Bizottsága és más testületei tagjainak a feladatait, számát, megválasztásának módját és mandátumát. Az Ügyrend a tanács megalakulásával, tisztségviselői és munkatestületei megválasztásával, valamint a Tanács, munkatestületei és szervei működésével kapcsolatos kérdéseket szabályozza.

Tari István összesen 14 módosítási indítványt nyújtott be az Alapszabály módosítási javaslatára. Ezek legtöbbje azokra a rendelkezésekre vonatkozott, amelyek a tanács elnökét kizárólagos döntéshozatali joggal ruházzák fel, egyebek mellett a tanács bélyegzőjének, a munkáltatói döntések, valamint a különböző kinevezések témájában. Tari és Bacskulin azzal kapcsolatban sem értettek egyet, hogy a VB elnökét és tagjait az MNT az elnök javaslata alapján választja meg. Hajnal ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy ezt a nemzeti tanácsokról szóló törvény írja így elő, tehát nem is lehetne másképpen szabályozni a területet.

Az Ügyrend módosítási javaslatára Tari kilenc, az előzőekhez hasonló szellemiségű és tartalmú módosítási indítványt nyújtott be. Az MNT a VMDK összesen 23 módosítási indítványa közül egyet sem fogadott el.

A továbbiakban a tanács megszavazta a VB feladat- és hatáskörét szabályozó határozatot, valamint meghatározta, hogy a képviselők az MNT állandó bizottságaiba legkésőbb december 15-ig jelölhetnek tagokat. Az MNT négy állandó bizottságának legalább tíz és legfeljebb tizenhét tagja lehet majd.

Az ülés lezárása előtt Bacskulin és Tari képviselői kérdést tettek fel. Tari kérdései, amelyekre írásban kért választ, elsősorban az MNT rendelkezésére álló összeg költésére vonatkoznak az előző négyéves ciklusban, Bacskulin pedig arra kért írásos választ, hogy a VMDK, a Magyar Liga és a Másként Magyarságunkért listák képviselőit miért nem hívták meg arra az ünnepi szentmisére, amelyet értesülései szerint a kelebiai templomban tartottak meg az MNT alakulóülését követően, és amelyen a Magyar Összefogás képviselői részt vettek.

Forrás: Magyar Szó Online