Kiemelt jelentőségű intézmény lett a Szabadkai Kortárs Galéria | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Kiemelt jelentőségű intézmény lett a Szabadkai Kortárs Galéria

Emellett több vajdasági kiemelt jelentőségű intézmény pénzügyi beszámolóját és tervét is elfogadták az ülésen.

A Magyar Nemzeti Tanács 60 millió dinár helyett több mint 69 millió dinárra számíthat idén a szerb költségvetésből.

Fremond Árpád kiemelte, mivel az MNT a legnagyobb nemzeti tanács, ezért a magyar kisebbségi önkormányzatot érinti a leginkább költségvetés módosítása, az eszközök növekedése.

Fremond Árpád, elnök, MNT: „Minden területe a nemzeti tanácsnak egyformán fontos, de a működés szempontjából az oktatás az, amely a legnagyobb területet érinti. Ilyen szempontból a legnagyobb növekedés az oktatást érinti. Fontos megemlítenem azt is, hogy a tartományi költségvetésből is van egy fokozatos évi növekedés, így a tartományi és a magyarországi forrásoknál is korrekcióra kellett, hogy sor kerüljön. Szeretném azt is elmondani és megköszönni, hogy gyakorlatilag ők ezeknek az eszközöknek az első részletét már át is utalták, a köztársasági költségvetésből pedig most április közepén várjuk azt, hogy megtörténjen a működésünkre szánt első utalás.”

A Szabadkai Kortárs Galériát kiemelt jelentőségű intézménnyé nyilvánították a Szerbiában élő magyar nemzeti közösség szempontjából. A vajdasági magyar képzőművészek és szakemberek kiemelkedő munkája miatt elengedhetetlen a Szabadkai Kortárs Galéria más státuszba helyezése - hangsúlyozta Lovas Ildikó, az MNT Kulturális Bizottságának elnöke.

Lovas Ildikó, elnök, Kulturális Bizottság, MNT: „Ami miatt, ebben a pillanatban aktuális és fontos, hogy a Szabadkai Kortárs Galéria a magyar közösség szempontjából kiemelt jelentőségű intézménnyé váljon az éppen az, hogy az idősebb generáció és az új generáció a képzőművészet területén tevékenykedő személyek, a művésztelepek vonatkozásában fontos tevékenységet végeznek, egy olyan együttműködést alakítanak ki, aminek ez az intézmény is a szerves részévé válik. Az újragondolás azért lesz értelmes, mert nem egy az egykori jugoszláv térségben fontos, de a magyar közösség szempontjából nem különösen kiemelt intézményt egy másik státuszba helyez át éppen azért, mert a fiatal magyar képzőművészek, művészettörténészek olyan jelentős munkát végeztek az elmúlt tíz évben, hogy ez fontossá teszi ennek az intézménynek a státuszának az áthelyezését.”

Az ülésen jóváhagyták a Zentai Magyar kamaraszínház előző évi munka- és pénzügyi beszámolóját is. Dévai Zoltán, a színház igazgatója elmondta az elmúlt időszakban 8+1 bemutatót tartottak. Emellett két fontos programot valósított meg a Tisza-parti színház.

Dévai Zoltán, igazgató, Zentai Magyar Kamaraszínház: „Az első ilyen program az 2015-ben indult be. Tantermi produkciókkal járjuk azokat a vajdasági középiskolákat és gimnáziumokat, ahol van magyar nyelvű oktatás és megpróbáljuk a színházat egy kicsit kimozdítani és átcsempészni a tantermekbe. Nagy örömömre szolgál, hogy mára már a tanárok és a diákok is várják ezeket az előadásokat. A medve című produkciónk az itt valósult meg, ezekben a tantermekben. Köszönjük a Magyar Nemzeti Tanácsnak a támogatást. A másik pedig a Zentai Magyar Kamaraszínház egyik feladata, sőt, küldetése az az, hogy részt vállaljon a vajdasági szórványban élő magyar közösségek kulturális életében, és az elmúlt évben Vajdaság-szerte szerepelt a Zentai Magyar Kamaraszínház.”

Az MNT a többi között döntött a Szekeres László Alapítvány Igazgatóbizottságának a kinevezése, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2022-es zárszámadása, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár pénzügyi beszámolójának jóváhagyása és több iskola igazgatóválasztási eljárása kapcsán is.

Forrás: Pannon RTV, 2023. március 31.