Kisebb létszámmal és szűkített programmal | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Kisebb létszámmal és szűkített programmal

Az idei, 24. Szabadkai Nyári Akadémiára 160 osztálytanító, általános és középiskolai tanár jelentkezett. A pedagógus-továbbképzés tegnap kezdődött a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában. A koronavírus-járvány miatt a szervezők – vagyis az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete –  szűkített programmal készültek. A meghirdetett hét szakcsoport helyett kettőben folyik a munka.

Ezek a Természettudományi és a Távoktatás – IKT alkalmazása elnevezésű szakcsoportok. Ez utóbbi szakcsoport résztvevőit három csoportra osztották fel, így az előadók mindhárom napon váltakozva jutnak el egy-egy csoporthoz.

Az járványügyi intézkedések miatt az ünnepélyes megnyitót ezúttal szűk körben, az iskola dísztermében tartották meg. A megnyitót mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, valamint Fehérvári Magda és Szabó Magdolna, az ÉMPE egykori alelnökei is megtisztelték jelenlétükkel. A műsort Borsits Hornyák Erika, az ÉMPE közgyűlésének elnöke vezette. De Negri Ibolya, az ÉMPE elnöke köszöntötte a megjelenteket.

– Különös, váratlan fordulatot hozott a 2020-as év. Korlátok közé került az életvitelünk, minden átértékelődött, változtatnunk és alkalmazkodnunk kellett. Véletlenek nincsenek, hiszen valamikor februárban a Szabadkai Nyári Akadémia szervezőbizottsága kiválasztotta az Értékeink címet az idei rendezvénynek mit sem sejtve, hogy augusztusra értékeink és az értékrendünk alaposan megváltozik. Ma már értékké vált iskolába járni diák, szülő és tanár számára. Az idei év egy új világot tárt elénk, és ehhez egy új szemléletet kell kialakítani. A tudásszerzés más dimenzióba kell helyezni, a digitális, online oktatás kerül előtérbe. A diákok, a tanárok és a szülők lépés tartva a kihívásokkal az év folyamán elsajátították ezeket, és kisebb-nagyobb nehézségekkel folyt a távoktatás. Óriási csapatmunka, kitartás és értékes pedagógusi munka van mögötte – emelte ki De Negri Ibolya.

A műsor további részében Bognár Emese, az Ivan Sarić Műszaki Iskola diákjának szavalatát hallottuk. Énekszámmal fellépett Németh Nemes Aranka, zongorán kísérte Németh György. A továbbiakban szó volt az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének 25 éves munkájáról.

– Kihívásokkal teli az idei év, így a Szabadkai Nyári Akadémiát is másképp kellett megszerveznünk, mint eddig. Huszonhárom éven át mindig megtartottuk ezt a 200-250 fős rendezvényt, de tekintettel a járványügyi helyzetre, az idén nem tudtuk ilyen formában megszervezni. Már júniusban láttuk, hogy más módot kell találnunk. Ragaszkodtunk ahhoz, hogy élőben legyenek megtartva a képzések. Úgy gondoltuk, hogy több ütemben kerül megszervezésre annak a 160 pedagógusnak a képzése, akik az idén jelentkeztek. A mai naptól kezdve két témakörben tartjuk meg a Szabadkai Nyári Akadémiát. A távoktatás a digitális kompetenciák fejlesztéséről szól a pedagógusok számára. A természettudományi szakcsoportban pedig számos ismeretterjesztő előadás fog elhangzani. Úgy gondoltuk, hogy ilyen helyzetben is fontos az élő kapcsolat, hiszen a tanárok így tudnak kérdezni az előadóktól, illetve tapasztalatot cserélni egymás között – nyilatkozta De Negri Ibolya.

Besnyi Izabella, a természettudományi szakcsoport vezetője a csoport munkájáról számolt be. Mint kiemelte, az idén is változatos témákkal készültek a pedagógusok számára.

– Szeretnénk kielégíteni mindenki igényeit. Földrajz-, biológia- és matematikatanárok is vannak a szakcsoportunkban. Többségében élő előadások lesznek, tehát az oktatók jelen lesznek. Emellett online előadás is lesz, amikor egy magyarországi oktatót kapcsolunk egy videókonferencia hívással, és ennek köszönhetően tudjuk majd megvalósítani az előadást – tudtuk meg a részleteket Besnyi Izabellától.

Világos Kornél informatikatanár már évek óta részt vesz a Szabadkai Nyári Akadémián. Az idén a természettudományi szakcsoportot választotta.

– A képzések mindig nagyon tetszettek. Évek óta változatos és sokrétű programot kínálnak a szervezők. Még nem volt szerencsénk online előadáson részt venni. Kíváncsian várjuk, hogy milyen lesz – mondta a résztvevő.

Betekintettünk a Távoktatás – IKT alkalmazása szakcsoport egyik csoportjának munkájába. Urbán Dorottya, az Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájának hallgatója a virtuális osztálytermekről és a videókonferenciákról tartott előadást. Ennek során szó volt a Google és az Apple Tanterem, a Microsoft Teams, a Messenger, a Viber, a ClassDojo, az Easyclass alkalmazásáról. Később a pedagógusok elsajátíthatták a Google Tanterem és a Zoom platform használatát.

Forrás: Magyar Szó, 2020. augusztus 11. 1. 8.