Kisebbségi kötődésünk fémjelzője | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Kisebbségi kötődésünk fémjelzője

A Magyar Nemzeti Tanács a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely társalapítója lett

Negyven vajdasági kiemelt fontosságú intézménynek vált a társalapítójává a Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt évek során. Ebbe a körbe a csütörtöki hivatalos szerződés-aláírást követően most már a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely is beletartozik.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere vettek részt azon a tanácskozáson, amelyen a helyi témákat érintették, és amelynek fénypontjaként a két elnök aláírta a szerződést. Ennek értelmében az alapítói jogok 50 százaléka kerül így az MNT-hez, és erről február 17-én hozott rendeletet a magyarkanizsai községi képviselő-testület, és ekkor a szerződés megkötését is előirányozta. A tanácskozás után Fejsztámer Róbert elmondta, hogy Magyarkanizsa községnek fontos, hogy érvényesíteni tudja kisebbségi jogait és ehhez háromszintű együttműködésre van szükség.

– Elengedhetetlenül fontos, hogy köztársasági szinten megteremtsék a törvényes lehetőségeket arra, hogy a kisebbségek érvényesíteni tudják helyi szinten a jogaikat, emellett kell egy nagyon erős és határozott nemzeti tanács, a mi esetünkben a Magyar Nemzeti Tanács, amely operatív szinten is végre tudja hajtani azokat a rendelkezéseket, törvényeket, amiket felsőbb szinten előírnak, és kell egy nagyon erős háttér, anyaországi támogatás, amin keresztül a tervek meg tudnak valósulni. A mostani aláírás jelentősége abban rejlik, hogy községünk területén az összes olyan kulturális intézmény esetében, melynek kisebbségi kötődése van, a magyar kisebbségi kultúrához kapcsolódik, a Magyar Nemzeti Tanács társalapítóként jelenik meg, és plusztámaszt és segítséget nyújt a község területén élőknek – hangsúlyozta Fejsztámer Róbert polgármester. Mindezt természetesen megerősítette és szavaival alátámasztotta Hajnal Jenő is, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki örömét és egyúttal támogatását is fejezte ki Magyarkanizsa község irányába.

 

Plusztámaszt és segítségnyújtást is jelent a társalapítói szerződés (Fotó: Jenei Klementina)

Plusztámaszt és segítségnyújtást is jelent a társalapítói szerződés (Fotó: Jenei Klementina)

– A kulturális autonómia és a kisebbségi önkormányzatiság egyik legfontosabb eseményén vagyunk, ami biztosítja, hogy a Magyar Nemzeti Tanács társalapítói jogokat gyakorolhat ezentúl a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely működésében, tevékenységében. Ez pedig azt jelenti, hogy az állami feladatok megmaradnak, az önkormányzati teendők nem változnak, ugyanakkor mindabban, ami több és minőségibb lehet a fejlesztésben, az intézmény erősítésében, abban a Magyar Nemzeti Tanács saját forrásból és anyaországi kútfőből vagy európai forrásból is igyekszik pénzt előteremteni. Ennél azonban jóval fontosabb és a tanács szempontjából megtisztelő, hogy a kiemelt jelentőségű státus után sikerült elérnünk, hogy társalapított intézmény legyen, egyrészt a magyarkanizsai önkormányzatnak tartozunk köszönettel, és annak az intézménynek, mely 2006-ban jött létre, és akkor a Nagy József-i világot hozta ide, majd ebből alakult ki később a Regionális Kreatív Műhely – mondta el Hajnal Jenő, aki hozzátette, hogy egy szélesebb régióval olyan együttműködést alakított ki a műhely, amely megmutatta azt az erőt, ami Magyarkanizsán adott.

A Regionális Kreatív Műhely eddig és a közeljövőben is egyedülálló művészeti, kulturális események otthona volt és lesz, pénteken este fél nyolckor például Petőfi-verseket hallhat a közönség megzenésítve a BorFolk előadásában, amire a belépés díjtalan.

Szerző: Jenei Klementina

Forrás: Magyar Szó, 2022. március 19.