Korszerűsítik a majdányi általános iskolát | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Korszerűsítik a majdányi általános iskolát

Új nyílászárókkal és játszótérrel bővült a majdányi általános iskola épülete, két tantermet felújítottak.

Új, energiahatékony nyílászárók, frissen kihelyezett játszótéri elemek, és frissen festett falak - félmillió dináros fejlesztés valósult meg a majdányi általános iskolában. A fejlesztés a Magyar Nemzeti Tanács támogatásából valósult meg. Az MNT, a törökkanizsai önkormányzat, valamint az oktatási intézmény illetékesei ma megtekintették a fejlesztéseket, majd arról egyeztettek, hogy milyen további lehetőségek rejlenek az együttműködésben. Svetlana Tamaši Jevtić, a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatója elmondta, az épület nagyon régi, szükség volt már felújításra.

„Hatalmas segítséget kaptunk a Magyar Nemzeti Tanácstól. Megjavítottuk a külső homlokzat egy részét, hat ablakot, a tantermek benti falait. Nagyon örültünk, mert csütörtökön egy szép játszóteret is felállítottak. Ez nagyon sokat jelent nekünk, az iskolásoknak és óvodásoknak is, mert a faluban nincs konkrét hely a gyerekek gyülekezésére, így itt lehetnek az iskola udvarában. Hatalmas köszönet az MNT-nek.”

A fejlesztés megvalósulásában a törökkanizsai önkormányzat közvetítő szerepet töltötte be az iskola és az MNT között.

Újhelyi Nándor, elnök, KKT, Törökkanizsa: „Valamikor augusztus közepén derült ki, hogy napközis foglalkozás lesz ebben az iskolában, köszönve a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola vezetőségének, beindult az új formája az oktatásnak, hiszen itt még ilyen nem létezett. Ezzel párhuzamosan megteremtődtek a feltételek arra is, hogy az óvodai tagozat újranyíljon itt, Majdányon. Egyrészt, mert a szülők kérték, van elegendő gyerek, másrészt, mert az MNT támogatásának köszönve megteremtődnek az alapvető feltételek.”

A fejlesztés ezzel nem fejeződött be, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke reményét fejezte ki, hogy az év végéig további ablakokat is kicserélnek az épületen.

„Egy kis falu, egy kis közösség ilyenkor érzi igazán, itt a határ közelében, hogy mit jelent az emberekre odafigyelni. Mit jelent a legkisebb közösséget is megbecsülni, hogy egy közösség megmaradjon, ahogyan itt, és nagyon jól esett, hogy pont a szerb igazgatónő mondta ki, hogy templom és iskola nélkül nem lehet ezeket a közösségeket megtartani. Ha a mi programunkat nézzük, akkor csak az lehet, hogy minden alkalmat, lehetőséget megtalálni arra, hogy ezeket a kis magyar közösségeket megerősítsük.”

A gyerekek nem sokat teketóriáztak, rögtön birtokukba is vették az új játszóteret.

Forrás: Pannon RTV, 2020.09.25.